Сергей Станишев: Днес ние създаваме нова социална Европа

Май 23, 2012 Новини БСП 0 1518

  „Днес ние създаваме нова социална Европа

 

„Днес ние създаваме нова социална Европа. Доминираната от консерваторите Европа вече е минало. Днес социалистите и социалдемократите са натоварени с отговорността да променят посоката, в която се движим." С тези думи  президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев откри срещата на водещите политически лидери от европейското социалистическо и социалдемократическо семейство в зала „The Square" в Брюксел.

Сергей Станишев отбеляза, че се откриват нови възможности за въвеждането и изпълнението на стратегията, която ПЕС предлага още от самото началото на кризата в Европа. Президентът на европейските социалисти счита, че това са решения, които ще възстановят европейската икономика и ще върнат надеждата на хората. Сред тях са въвеждането на Данък върху финансовите транзакции, еврооблигациите, както и цялостна стратегия за инвестиции, която да доведе до увеличаване на кредитния капацитет на Европейската инвестиционна банка и по- добро усвояване на европейските фондове. „Тези инвестиции ще бъдат използвани в борбата с безработицата и по- специално с младежката безработица. Ще бъдат укрепени националните икономики и ще намалеят неравенствата и бюджетните дисбаланси", обясни още Сергей Станишев. Той заяви подкрепата на всички европейски лидери от левицата за усилията на Франсоа Оланд в тази посока.

Президентът на ПЕС изтъкна и стъпките по разрешаване на проблема с младежката безработица- като въвеждането на Европейска младежка гаранция. „Това е система, която гарантира, че на всеки млад европеец ще бъде предложена работа, квалификация и специфично обучение до четири месеца след завършване на образованието му или след като остане без работа", обясни Станишев. Той допълни, че подобна система вече успешно работи в Австрия и Финландия, а много скоро ще бъде въведена и в Люксембург.

Коментирайки ситуацията в Гърция, президентът на ПЕС и лидер на БСП заяви подкрепа за мястото на Гърция в Еврозоната. „Страната трябва да спазва всички свои международни ангажименти, а лидерът на  ПАСОК Евангелос Венизелос е единственият кандидат, който може да гарантира, че Гърция няма да пропусне възможностите, които предлага прогресивният вятър, обхванал Европа", коментира още Сергей Станишев.

На срещата на лидерите от ПЕС пристигнаха министър- председателите на Франция- Жан- Марк Еро, Австрия- Вернер Файман, Белгия- Елио Ди Рупо, Хърватска- Зоран Миланович, Словакия- Роберт Фицу, вицепремиерът на Ирландия- Еймън Гилмор, вицепремиерът на Люксембург- Жан Аселборн. В разговорите участват и лидерът на социалдемократите в Германия- Зигмар Габриел, лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос, президентът на Социалистическия интернационал Георгиос Папандреу и председателят на Групата на S&D в ЕП Ханес Свобода и председателят на ЕП Мартин Шулц.