Георги Йорданов: Дадохме най- доброто от нас на ПЕС – нашия председател

Май 20, 2012 Новини БСП 0 1380

 „Дадохме най- доброто от нас на ПЕС - нашия председател

 „Дадохме най- доброто от нас на ПЕС - нашия председател. Да си пожелаем делът ни в европейската политика да се увеличава", заяви делегатът Георги Йорданов от Пловдив пред 48-ия Конгрес на БСП.

Покажем ли последователност, Европа ще бъде различна, различна ще бъде и България, заяви Кристиан Вигенин пред делегатите на Конгреса. По думите  му БСП е последната надежда на мачканите и обезправените в България. „Нашата политика е основана на свобода, справедливост и солидарност. Няма друга партия в България, която може да се идентифицира с тези ценности", добави евродепутатът. Той призова социалистите за повече самочувствие. „Сега страната ни е в челото на всички европейски класации, време е да дойде българската пролет и София да бъде следващият Париж", заяви Вигенин.

 „Вярвам, че имаме сили и морал да се изправим на крака. Да разберем, че не е важно да се върнем във властта, а да се върнем при хората и при живия живот. Тогава ще има смисъл да претендираме за властови отговорности. Вярвам, че ще успеем за нова социална България", категоричен беше Атанас Мерджанов. В изказването си той остро критикува управлението на ГЕРБ. „Днес живеем в полуолигархична полудържава, населението обеднява, налице е драстично социално разслоение", каза Мержданов.

БСП и ПКГБ  се очертават като реална опозиция и алтернатива на ГЕРБ, заяви Ангел Найденов. В изказването си пред Конгреса той изтъкна усилията на депутатите от левицата, които те полагат ежедневно в парламента. Найденов обърна внимание и на тревожно ниската подкрепа за Народното събрание, за което отговорност носи мнозинството. „Никога едно управление и мнозинство не са газили парламента така последователно, нагло и безпардонно, както сегашното управление", категоричен беше Найденов. Той изтъкна доминиращата и съдържателна позиция на ПГКБ в Народното събрание, която контрастира със стъписващата безсловестност на мнозинството. Според Найденов трябва да се положат усилия за противодействие на изборните измами и за връщане на европейския дебат в политиката. „Да се противопоставим на опростачването и на връщането на езика на омразата", призова още той. Според Найденов е нужна нетърпимост и противодействие на всякакви опити за поведение, което доближава БСП към поведението на ГЕРБ.

„Държавата трябва да е гарант за всеобщо достъпно и качествено образование", заяви Ваня Добрева. В изказването си пред делегатите тя подробно се спря на конкретните ангажименти, които БСП поема към гражданите в сферата на образованието. Лъчезар Еленков изрази тревога от случващото се с българската култура. „ГЕРБ пусна дълбока и тежка завеса на цензурата. Върви необявен закон за защита на държавата. Не може повече да търпим терора над човека", отбеляза Еленков. Тревогата си той онагледи с пример от Казанлък, където по думите му с подковани ботуши се влезе в театъра и с фалшификации се наложи избор на директор.

„ГЕРБ може да бъде победен и Перник го доказа - въпреки манипулациите и страха. Важно е да убедим хората, че може да управляваме - силно и човешки, в полза на хората", заяви Росица Янакиева. Според нея гражданите очакват БСП да докаже, че е в поредния цикъл на възход, а не на падение. „Обществото очаква да разпознае алтернативната сила, която може да се заеме с решаването на насъщните проблеми и да даде достойно място на страната ни в ЕС", каза Росица Янакиева. По думите й днес хората се чувстват унизени, без възможности и без перспектива. „Липсва гаранция за свободата на мисленето и съществуването", отбеляза Янакиева и добави, че се поставя въпроса за чисто материалното оцеляване на хората. „Принудени сме да участваме в безкраен цирк -  с лентички и питки", изтъкна Янакиева. По думите й хората очакват от БСП да я виждат по- често и да говори по- разбираемо. „ГЕРБ трябва да бъде спрян, защото държавата не е негова собственост", категорична беше Янакиева. Тя изтъкна, че БСП трябва да предложи алтернатива с ясни приоритети. Янакиева призова за мобилизирана и обединена БСП.

Според Дора Янкова най- трудният мандат предстои на кметовете-социалисти. „Да бъдем по- близо до тях и да ги подкрепяме", призова тя.  По думите й България очаква да види дали социалистите ще бъдат строителите на България, но не под лозунга „магистрали, магистрали, магистрали - хората кучета ги яли". Дора Янкова изтъкна, че БСП има нужда от единство, за да бъде реална алтернатива.

От този Конгрес ние тръгваме на избори, каза Ивайло Калфин. Според него БСП трябва да излезе с конкретни идеи и предложения, които да са изпълними. „Гледайки към следващите избори мисля, че е важно да стъпим активно на това, което сме направи досега", категоричен беше Калфин.