Сергей Станишев: БСП е единствената политическа сила, която е в състояние да свали от власт ГЕРБ

Май 19, 2012 Новини БСП 0 988

БСП е единствената политическа сила, която е в състояние да свали от власт ГЕРБ, да върне държавата на хората и да поведе България към изход от кризата и към модернизация

БСП е единствената политическа сила, която е в състояние да свали от власт ГЕРБ, да върне държавата на хората и да поведе България към изход от кризата и към модернизация. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев пред делегатите на 48-ия Конгрес на партията. Той се обърна към присъстващите социалисти с призива - „Да си свършим работата, за която сме се събрали -  да изработим политическа платформа, която действително да изведе България от разрухата и безпътицата и да даде надежда на хората за по- добър живот". Станишев изтъкна, че Конгресът е претоварен с очаквания, с голям обществен и медиен интерес. „Нашите съпартийци и симпатизанти със затаен дъх наблюдават дали грозно ще се изпокараме и разединим, или ще им вдъхнем надежда и сила. Българите чакат да видят дали имаме волята да се опълчим на властта, която ги разочарова. В коя посока ще тръгнем зависи от нас", отбеляза Станишев. Той подчерта отговорността на делегатите - пред хората, пред партията и пред България. 

Очертавайки тежката картина на кризата, Станишев заяви, че за нейното решение са нужни нови решения и промяна на политиката - в ЕС и в България. „Ние социалистите може да обърнем европейския кораб в друга посока, иначе всеки ще потъва поотделно. Трябва да осигурим растеж, заетост и справедливост, да предложим ясна и категорична алтернатива", заяви Станишев. Той отбеляза, че за разлика от провинциалното българско правителство, семейството на европейските социалисти заедно разработва цялостна стратегия за растеж в Европа. Лидерът на БСП беше категоричен, че ГЕРБ нямам как да скрие лъжите, некадърността, полицейщината и провалите си в управлението. Катастрофа, според Станишев, би бил втори мандат за ГЕРБ. Затова според него трябва да се отворят очите на хората за случващото се. „Да поемем дъх и да извикаме - събудете се, замислете се какво ви се случи днес. Българи, граждани, съотечественици, искате ли това да продължи още 4 години?", попита реторично Станишев.

Лидерът на БСП се спря на характеристиките на сегашното управление. По думите му е налице антидемократична и авторитарна власт, която стоварва цялата си сила върху всеки, който посмее да надигне глас. „Остава само предварително да обявяват резултатите от изборите", добави Станишев. Той не пропусна да отбележи и протегната ръка на партията към всички, без ГЕРБ, за масиран обществен натиск за свободно и демократично провеждане на изборите. Станишев напомни за мачкането на малкия и среден бизнес, за 600 000 българи, които са безработни и обезсърчени. „Държава - рекетьор", обобщи Станишев характера на управлението на ГЕРБ. Той беше категоричен, че властта днес е антисоциална и неспособна да отстои националните интереси. Най- драстичният пример според него е случилото се с проекта Белене. „ГЕРБ са като скакалци", каза още Станишев. Той напомни, че половината от „лошото наследство" на предишното правителство е пропиляно и равносметката от управлението на ГЕРБ за страната ще е загуба на около 10 милиарда. Станишев предупреди, че мрачната реалност, която ГЕРБ ще остави след себе е - масова бедност, разруха в икономиката, социални напрежения.