БСП прави платформа за промяна в България

Май 19, 2012 Новини БСП 0 1199

„Ние нямаме разговор с ГЕРБ под какъвто и да било предлог

„Ние нямаме разговор с ГЕРБ под какъвто и да било предлог. Сближаването с тази партия ще бъде краят на БСП, защото манталитетът на ГЕРБ е заразен", категоричен беше Сергей Станишев пред делегатите на 48 Конгрес на БСП. Той изрази увереност, че БСП е способна да спечели, да пребори ГЕРБ. Председателят напомни за хилядите хора, които дадоха всичко от себе си за победата на партията на последните избори. „Кой твърди, че партията не беше във възход? Ако има такъв, значи не е участвал в изборите", добави Станишев, но предупреди да не се пилее енергия във вътрешни кавги.

Според лидера на БСП, партията трябва да изработи платформа за радикален завой, който да насочи България по пътя на промените, които се очертават в Европа. Социалистите поемат тежката задача да възстановят усещането за справедливост, след като ГЕРБ открадна държавата от хората. Станишев набеляза 10 конкретни приоритетни политики за партията.

„Коалиционната политика не е форма за маскиране на БСП. Този период е в миналото, ние не се срамуваме от нашата партия. Ние сме БСП и се гордеем с това", каза още Станишев. По отношение на коалициите след изборите според лидера на БСП партията трябва да формира свои червени линии. „Имам самочувствието на човек, който е водил най- сложните коалиция и правителство, при това успешно за страната", каза още Станишев. Той напомни, че трето място БСП е заемала само веднъж - на парламентарните избори през 2001 г., когато в коалиция участваха 15 партии и организации. „Това ще рече, че е важно не количеството, а качеството", изтъкна лидерът на БСП

 „В нашата партия трябва, наред с демокрацията, да има и малко повече ред", каза Станишев. „Аз съм дълбок демократ по убеждения и по начин на мислене, винаги приветствам свободна дискусия, приемам всякакви критики, различни мнения. Но аз демокрацията я разбирам така - спорим, поставяме аргументи, вземаме решения по легитимен начин и после всички ги изпълняваме. Поне аз така съм правил", добави председателят на социалистите. Той обърна внимание на организационната и уставната реформа в партията, която се провежда през последните години. Според Станишев най- важната задача е подмладяването на БСП и младите да са на първите линии на предстоящите избори. Лидерът на БСП отбеляза, че Националният съвет разработва политики съвместно с гражданите, неправителствения сектор, експерти- и този модел трябва да се разпростре в цялата партия. Станишев даде положителна оценка на работата на Обединенията в БСП. По отношение на прекия избор Станишев изрази мнение, че не е редно председателят да се поставя над колективните органи. Той отбеляза още, че ако не беше делегираното представителство регионите щяха да са по- зле представени, щеше да има по- малко млади хора и жени.