Захари Захариев: Сергей Станишев е длъжен да преосмисли негативното политическо наследство и да тръгне заедно с нас в името на едно ново идейно и политическо кредо

Май 19, 2012 Новини БСП 0 1320

  „Ако Конгресът избере Сергей Станишев за председател, той е длъжен да преосмисли негативното политическо наследство и да тръгне заедно с нас в името на едно ново идейно и политическо кредо

 

„Ако Конгресът избере Сергей Станишев за председател, той е длъжен да преосмисли негативното политическо наследство и да тръгне заедно с нас в името на едно ново идейно и политическо кредо." Това заяви Захари Захариев пред 48-мия Конгрес на БСП. Той изтъкна, че много пъти е критикувал Станишев, но заради инерционните, наследени от миналото моменти. Делегатът беше категоричен, че БСП не е била никога партия от лидерски тип и в това е силата й.

„Какво лидерско състезание ще има с човек, който при всеки повод лъже, демонстрира неуважение и каза - „и аз съм прост". На тази плоскост ли ще се състезаваме? Аз не предлагам на нашия лидер да се състезава с Борисов на тази плоскост", категоричен беше Георги Божинов. По думите му БСП може да постигне победа над ГЕРБ, защото ценностите на партията съвпадат с мисията на България.

„Никога БСП не е била по- високо в йерархията на Европа. За първи път ПЕС се ръководи от българин", заяви Петър Димитров под аплодисментите на делегатите на 48-ия конгрес на БСП. Според него победителят е един от трите ключови елемента за партията, като другите два са - успешен проект и победа. Димитров очерта образа на победителя - млад, интелигентен, умен, български европеец или европейски българин. „Само обединена и силна БСП може да поеме щафетата на лявата вълна в Европа", каза още Димитров. Според него предизвикателството пред социалистите днес е да положат основите на нова социална България и нова социална Европа. „Ако днес Конгресът ще търси „чревен Бойко", тогава това не е моят Конгрес, добави Димитров.

„В Европа се надига протестна вълна. Да не допуснем тази вълна да ни подмине. Да стягаме платната, да вдигаме котвата, ляво на борд и пълен напред", призова Янаки Стоилов. Според него новоизбраният лидер на партията трябва да олицетворява БСП като лява, социалистическа, европейски ориентирана партия, която отстоява националните интереси.  „Да заявим решително - сбогом на плоския данък. Това трябва да е една от червените линии, от които не трябва да отстъпим", каза още Стоилов.  Според него е нужна не псевдореволюционна фразеология, а истинска социалистическа политика.

„За една година трябва да се утвърдим като силната партия, да покажем, че сме действителната алтернатива на ГЕРБ", заяви евродепутатът Илияна Йотова.  Според нея по- важен въпрос е не кой ще бъде лидер на БСП, а може ли БСП да бъде лидер на България. „Може ли да претендираме отново за властта - да, можем", категорична беше Йотова. Тя изрази несъгласие с тезата, че нямам морал в политиката. „Моралът е в думата солидарност и в битката за справедливост. Това е разликата между нас и всички останали", изтъкна Йотова. Тя отбеляза, че избори се печелят и губят. „Спечелили сме най- важния избор - да бъдем членове на БСП", добави Йотова.

Според Младен Червеняков е важен социалистическият отговор на кризата, както и развитието на България като социална европейска държава. „Нужна е нова политика за стимулиране на растежа и на заетостта", добави той. Според Червеняков най- успешната кризисна мярка е смяната на сегашното управление. Според него на пистата на популизма състезание с тях не може да има. „Ние сме партия с отговорност пред страната. Ключово е каква политика предлагаме", заяви Червеняков.

          БСП има най- добрите и най- можещите кадри, каза председателят на МО в БСП Явор Гечев и призова Конгреса да подкрепи младежите в Националния съвет. Той отбеляза още, че е важно какво се случва на Конгресите, но по- важното е случващото се между тях.

Донка Михайлова призова за по- силно взаимодействие между левите кметове. „След Конгреса БСП да спре да се занимава със себе си, а с проблемите на хората", отбеляза тя. Според нея кметовете и общинските съветници на БСП могат да покажат, че БСП е носител на тази алтернатива.