ГЕРБ не може да бъде морален съдник след изборните им манипулации, на които цяла България стана свидетел

Май 18, 2012 Новини БСП 0 900

Изявление на зам

Изявление

на зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков

 

 

ПГКБ също изразява своята разтревоженост и разграничение от поведението на общинския председател на БСП в Сливен. Но ние искаме да подчертаем, че сливенската партийна организация, въпреки този разговор, е избрала друг кандидат, който спечели изборите в Сливен. Ние бихме могли да приемем всякакви решения и сме предлагали многократно, които трябва да направят изборите в България почтени и честни.

Но именно политическа партия ГЕРБ е първата политическа партия в България, чийто представител е осъден за купуване на гласове. И ако мислите, че този представител, след като е осъден преди 3 - 4 години, нещо се е случило с него, днес той е назначен за кметски наместник в същото село, в което е купувал гласове, след като есента ГЕРБ спечели изборите там.

Цинизмът на управляващата партия надхвърля всякакви граници. Ние не бихме възразили да бъдат остро осъждани такива случаи на договаряне на купуване на гласове и нарушаване на закона, ако ПП ГЕРБ имаше същия аршин към скандалните разговори между Бойко Борисов и Ваньо Танов за прикриване на престъпна дейност, за извършване на други нарушения, за ходатайство по служба в случаи, които бяха четени включително в ЕК. Но тогава ГЕРБ си завря главата като щраус в пясъка и мълча. Цяла България чу разговорите на министър-председателя с шефа на митниците. Къде и откъде накъде вие имате правото днес да поучавате и да търсите сметка!

Бихме повярвали на ПП ГЕРБ, ако тя не издигна за кмет на Пловдив човека, който пряко инструктираше как да се купуват гласове в Столипиново и който днес е кмет на Пловдив.

Бихме повярвали на ПП ГЕРБ, ако министърът на вътрешните работи със законните средства, с които разполага, беше предприел действия по търсене на наказателна отговорност, включително на наши членове и ръководители, а не чрез пресконференции от един или друг столичен вестник.

Очевидно ПП ГЕРБ е силно разтревожена от резултатите на изборите в Кюстендил и Съединение, където беше струпана цялата полицейска сила, където персоналните посещения на министъра на вътрешните работи и на премиера се оказа, че са по- слаби като действия от желанието на гражданите да отхвърлят управлението на ГЕРБ - където загубата само за шест месеца е повече от два пъти стопяване на гласове.

Очевидно тревогата на ПП ГЕРБ е свързана и с предстоящия 48 Конгрес на БСП. И тълкуването на един такъв скандален като сливенския случай трябва да бъде превърнато в основна тема на Конгреса на българските социалисти. Но аз ви казвам от тази трибуна, че тези повече от 800 социалисти, които утре се събират в НДК, няма да обърнат особено внимание на тези уплашени опити за разбиване на авторитета на БСП. Защото тя е партия, която е успяла да мине през много периоди. Тя е партия, която има силата тогава, когато трябва, и към своите да бъде строга. Но тя е партия, която е основната политическа алтернатива на днешното управление. Управление, което в годините на изборите увеличи с около 20% подслушваните лица в България и днес иска още подслушване на политическите дейци и особено по време на избори. Управление, което български граждани все повече виждат, че не може да решава проблемите в икономиката, в здравеопазването, в образованието. Управление дошло и отиващо си вече - с големи лозунги, а днес останало единствено с мръсните полицейски методи да търси някаква подкрепа от хората.

Аз мисля, че нито социалистите, нито делегатите на Конгреса и най-вече българските граждани няма да повярват на тези крокодилски сълзи за демокрацията в България. Защото можеш да бъдеш морален съдник тогава, когато мериш с еднакъв аршин. Можеш да бъдеш морален съдник, когато самият ти си морален. Не можеш да бъдеш морален съдник, когато хората знаят прецедентите от последните избори - в Лом, в Столипиново, в Монтана, в Бутан. Десетки са тези населени места, в които гражданите и демократичните политически партии бяха свидетели на изборните практики на ПП ГЕРБ. И вместо ръководителят на предизборния щаб на партията да дава пресконференция в редакцията на един вестник, синът на чийто главен редактор е общински съветник от ПП ГЕРБ, по- добре да си свърши работата.

Иначе, ние няма да защитаваме хора, които са прекрачили закона. Но и няма да допуснем етикетите за един или друг да бъдат лепени върху една партия, която, освен повече от 120-годишната си история, има мисията да бъде алтернативата на днешното управление, съсипало България.