Сергей Станишев: На Конгреса трябва да покажем цялостна и дългосрочна алтернатива за България

Май 18, 2012 Новини БСП 0 1001

„Цяла България утре ще гледа БСП, защото има очаквания, имаме отговорност пред гражданите и пред държавата"- това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев часове преди началото на заседанието на 48-ия Конгрес на партията

„Цяла България утре ще гледа БСП, защото има очаквания, имаме отговорност пред гражданите и пред държавата"- това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев часове преди началото на заседанието на 48-ия Конгрес на партията. В предаването „Панорама" на БНТ Станишев заяви, че както членовете и симпатизантите на БСП, така и много българи, които са разочаровани от управлението на ГЕРБ, очакват да видят - дали БСП има силата и волята да се противопостави на управляващите и по какъв път ще поеме. „Длъжни сме да направим много сериозна дискусия за това какво предлагаме на обществото, какво БСП ще направи за българите. Трябва да покажем цялостна и дългосрочна алтернатива за България. Върху това работя пишейки моя доклад", добави лидерът на социалистите.

Станишев беше категоричен, че България не може да излезе от блатото, в което се намира, без съществена промяна на политиката. „Хората очакват алтернатива, която е достатъчно радикална - на модел икономика, държава и общество - и за това ще говорим", отбеляза председателят на БСП. По думите му партията очаква да се откъсне от политиката на прехода и да посочи път, различен от преходния за страната.

Станишев изтъкна, че управляващите наблюдават Конгреса с притеснение, защото се опасяват, че БСП може действително да покаже ясна воля за борба и за сваляне на ГЕРБ от власт. „Не си създаваме илюзии, че ГЕРБ са лесен опонент, но можем, убеден съм, да ги преодолеем и то не заради властта, а за страната - за да има промяна", заяви лидерът на социалистите. Той подчерта, че е важно всички делегати на Конгреса да усетят тази атмосфера на очакване в България, както и своята отговорност пред страната. „Днес сме по- мъдри, преосмислили сме много неща и сме устояли на такъв натиск, на който никой не е бил подложен", добави Станишев.

„Моят най- голям коз е подкрепата на моята партия, на нейните членове", каза председателят на БСП и добави - „Смятам, че съм политикът в БСП, който има най- голям авторитет сред европейските социалисти - като президент на ПЕС". Станишев отбеляза, че са налице очевидни различия между него и Георги Първанов по отношение на концепцията и визията за това как да се развива БСП и каква политика да предлага. „Има спорни разделителни линии, но по- важно е съдържанието на политиката", категоричен беше Станишев. Той изрази готовност да подаде ръка на Първанов след Конгреса и напомни позицията си, че в БСП е добре дошъл всеки, който искрено е готов да работи, за да не се допусне втори мандат на ГЕРБ. „Ще намерим достойно място за всеки един човек с качества, с воля за тази битка", добави председателят на БСП. Станишев изтъкна, че в чисто човешки план дължи много на Георги Първанов. „Но имам своята отговорност и своята визия пред моята партия. Смятам, че той допусна грешка със своя подход, но всеки може да допуска грешки", каза още Станишев.

Председателят на БСП отбеляза, че на Конгреса ръководството на партията е създало всички условия за свободни дискусии, за свободно и тайно гласуване, така че делегатите да изберат по своя воля кандидатите за Националния съвет и лидер.