Сергей Станишев: Нужни са спешни и спасителни действия в името на бъдещето на Европа и на бъдещето на младото поколение

Май 17, 2012 Новини БСП 0 903

Нужни са спешни и спасителни действия в името на бъдещето на Европа и на бъдещето на младото поколение

Нужни са спешни и спасителни действия в името на бъдещето на Европа и на бъдещето на младото поколение. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на Национална младежка конференция за справяне с младежката безработица. Форумът отбеляза българския старт на общоевропейската кампания на ПЕС срещу младежката безработица. „Кампанията показва солидарност с младото поколение, както и разбирането на значението на този проблем", изтъкна Станишев и добави, че инициативата ще се провежда в целия ЕС. „Настояваме не само страните-членки да предприемат свои законодателни решения в подкрепа на младите за намиране на работа, но също така - да потърсим възможност за европейско законодателство", добави лидерът на БСП. Той обяви, че лидерите на ПЕС предстои да обсъдят и възможността да се предприеме европейска гражданска инициатива във всички страни от ЕС за събиране на 1 милион подписа, които да принудят европейските институции да потърсят законодателно решение на проблема с младежката безработица.

Председателят на БСП изтъкна, че заради едностранчивата политиката на консерваторите  безработицата в Европа стана много тежък проблем - 24,5 млн. европейци са без работа, като безработните млади хора са 5,5 млн. „Това е пряка заплаха за бъдещето на Европа", категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че именно затова водещ приоритет за социалистите в Европа е борбата срещу младежката безработица. „Тази кампания не е просто лозунг, а съдържа конкретни, реалистични и икономически обосновани предложения", отбеляза Станишев. Такава мярка например е  Младежката гаранция, която успешно се прилага в редица страни като например Австрия. Социалистите предлагат още - 10 млрд. евро, неизползвани средства от европейския социален фонд, да се насочат за програми срещу младежката безработица. Станишев изтъкна, че тази мярка би осигурила за 2 години близо 2 млн. работни места. „Това има пряко отношение и към България", подчерта лидерът на БСП. Той напомни, че лично е поставил въпроса и пред председателя на ЕК Жозе Барозо.

Станишев се обърна към младите хора с призива активно да се включат в кампанията на социалистите. „Само чрез сериозен обществен и политически натиск тази идея ще си пробие път. Нищо не се дава даром", напомни лидерът на БСП. „Моят призив е да поработим здраво, за да променим света към по- добро и младите хора да имат бъдеще в България.

Евродепутатът Илиана Йотова очерта стряскащата картина на младежката безработица в България, която за една година е нараснала два пъти в големите градове. Йотова изтъкна, че страната ни е на водещо място по темп на нарастване на безработицата сред младите. Негативната тенденция се допълва от това, че 48% от младите се притесняват, че могат да бъдат съкратени, една трета са без заплати, а десетки хиляди се готвят да емигрират. Евродепутатът подчерта, че европейските програми не могат да заместят държавната политика по проблема, каквато липсва. „Средства има, стига да има желание и идеи", заяви евродепутатът Ивайло Калфин и отбеляза, че в България не са договорени 2 млрд. евро. Калфин беше категоричен, че е необходима стабилна система, която да дава възможност на младите да намират работа.

Председателят на МО в БСП Явор Гечев представи резолюция, изработена на основата на предложения и идеи на младежи от цялата страна. Документът съдържа конкретни мерки в няколко насоки - качествено образование, стажове, достъп до първо работно място и предприемачество. „Инвестирането в младите хора е инвестиция в бъдещето", добави Гечев.

Председателят на социалната комисия в Народното събрание Драгомир Стойнев изрази мнение, че проблемът с младежката безработица трябва да бъде поставен на следващото заседание на КСНС. Депутатът от ПГКБ Емилия Масларова изтъкна, че в парламента мнозинството отхвърля всички предложения на левицата срещу младежката безработица. „Нещата са трагични", каза още Масларова и потвърди, че са необходими спешни мерки срещу проблема.