Сергей Станишев: Длъжни сме да бъдем единни и консолидирани в битката срещу управлението на ГЕРБ

Май 16, 2012 Новини БСП 0 1245

  Обръщение на председателя на НС на БСП Сергей Станишев преди заседанието на 48-я Конгрес на БСП пред представителите на медиите     Поканих днес всички вас, които в продължение на месеци отразявахте всяка стъпка в подготовката на 48-я Конгрес на БСП

 

Обръщение

на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

преди заседанието на 48-я Конгрес на БСП

пред представителите на медиите

 

 

Поканих днес всички вас, които в продължение на месеци отразявахте всяка стъпка в подготовката на 48-я Конгрес на БСП. Искам да ви благодаря за професионализма и търпението да отразите всяко едно мнение, събитие или идея. Чрез вас, благодарение на вас, милиони българи станаха съпричастни и бяха информирани за подготовката на нашия висш форум, а също така и за дебатите, и за предстоящите решения.

Искам да се обърна към всички социалисти с огромна благодарност - за тяхната енергия и идеи в дискусията за политиката, която трябва да провежда БСП; за толерантността да преживеят огромен натиск, без да проявят агресия; за устойчивостта и спокойствието пред заплахите за разединение; за мъдростта и разума при вземането на решения.

И преди, и по време, и след 48-я Конгрес ние сме длъжни да бъдем единни и консолидирани в битката срещу управлението на ГЕРБ, което проваля България.

Изминалите месеци поставиха на изпитание всички нас - и кандидатите, и активистите на БСП. Нагнетяването на напрежение, изпускането на нерви, заплахите не постигнаха своя ефект. Не постигнаха ефект и тезите, които обезценяваха свършеното с огромни усилия от всички социалисти.

БСП отива на Конгреса с ясно разбиране за свята отговорност и за важността на решенията, които трябва да вземем. Защото България очаква от нас да покажем алтернатива на сегашното статукво, да покажем сила, отговорност и желание за промяна.

Искам да благодаря и на всички български граждани, които ангажирано и с разбираем интерес проследиха подготовката на Конгреса на българските социалисти.

Отчетно-изборната кампания приключи. Ние сме на финала и сега делегатите имат честта и отговорността за решенията, които ще вземат. Призовавам всички да бъдем на висотата на очакванията и на задачите, които предстоят. Защото днес цяла България нас гледа. Нас гледат и социалистите, и нашите симпатизанти, и хората, които се разочароват от ГЕРБ, и колебаещите се, и дори тези, които не ни обичат и не ни харесват. Нашата отговорност действително е голяма.

Трябва да покажем, че БСП ще излезе от Конгреса не само консолидирана, но и вдъхновена за една трудна предстояща битка с ГЕРБ. Имаме задължението 48-я Конгрес да даде импулс за победа на парламентарните избори, а също така, което е още по- важно - да даде перспектива на страната и на всеки български гражданин.

Обръщам се към делегатите на Конгреса - нека всеки от нас бъде на висотата на общата ни отговорност, да бъде ясен и категоричен. България очаква от нас алтернатива на сегашното управление. БСП очаква от нас да посочим пътя на развитието на партията като европейска социалистическа партия.

Призовавам към сериозен и задълбочен дебат, за да вземем отговорни, категорични, смислени и разбираеми решения. Призовавам към запазването на добрия тон и спокойствието, които с малки изключения са характерни за атмосферата в нашата партия. Убеден съм, че както винаги в решаващи моменти, българските социалисти ще бъдат на висота.

Да са пожелаем успех в работата на нашия Конгрес, защото от него зависи и мястото на БСП в България, и това дали БСП ще бъде част от надигащата се в Европа лява вълна. За последните шест месеца в пет европейски страни социалистите оглавиха изпълнителната власт. И ние трябва да докажем и да извървим пътя - БСП да бъде част от промяната в ЕС.

Най- вече от нас зависи и надеждата за промяна в България в следващия управленски мандат.

 

Видео на обръщението може да изтеглите от тук >>>