Сергей Станишев: От Конгреса зависи политическото развитие на БСП и на страната

Май 15, 2012 Новини БСП 0 1341

От това как ще се проведе Конгреса зависи политическото развитие на БСП и на страната, заяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция

От това как ще се проведе Конгреса зависи политическото развитие на БСП и на страната, заяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Според него е важно Конгресът да бъде смислен, да се проведе конструктивна дискусия и да се вземат легитимни решения. „И да се съобразим с волята на делегатите", добави Станишев. Той подчерта, че форумът на социалистите трябва да се проведе организационно по най- добрия начин. Лидерът на БСП отбеляза слуховете за удавяне на Конгреса в процедури и изтъкна: „Нашите членове и симпатизанти очакват различно нещо. Ще подчиня моето поведение на това очакване". Станишев каза, че не вижда опасност за единството на БСП.

По повод обръщението на Георги Първанов за сближаване на позициите в последната седмица преди Конгреса, Сергей Станишев коментира, че характерът на кампанията, който на моменти беше ожесточен, беше избран до някаква степен именно от Първанов. Лидерът на социалистите напомни за тежките констатации на Първанов по отношение на партията и на ръководството й. Според Станишев няма как една среща преди Конгреса да промени или да неглижира волята на социалистите. Още повече - според него биха се обезсмислили дискусиите -  както в рамките на конференциите, така и на Конгреса.

Секретарят на НС на БСП Евгений Узунов обобщи информацията от приключилата отчетно-изборна кампания в партията. Той изтъкна обновлението в партията - една трета от ръководствата на общинските организации са нови. Избрани са 823 делегати. 631 са кандидатите за Национален съвет на партията и 171 са кандидатите за ОПКК. 179 са номинациите на Сергей Станишев за председател на БСП, а номинациите на Георги Първанов - 82. 101 конференции са номинирали само Станишев, а 10 - само Първанов. Общо 27 са кандидатурите за председателския пост. „Имаме всички предпоставки да очакваме продуктивен Конгрес", коментира Узунов. Той беше категоричен, че е необходимо да се разсеят съмненията за каквито и да било манипулации.

Намираме се в реална предизборна ситуация, каза още Сергей Станишев на пресконференцията. По думите му правителството не управлява в интерес на държавата, а подчинява действията си на предстоящите избори. Лидерът на БСП даде пример със Закона за държавния служител, с който се цели хората на държавна работа да бъдат поставени в политическа зависимост от ГЕРБ. Председателят на БСП напомни и за лобисткия Закон за горите, който е форма на генериране на предизборен ресурс, облагодетелстващ приближените до ГЕРБ. Друг пример е административната реформа, която цели единствено да създаде предизборни очаквания за работни места и пари, които обаче управляващите няма как да изпълнят. Станишев предупреди, че заради обещанията си за доходите на хората, ГЕРБ се готвят да разпродадат държавна собственост на безценица. „Това е безотговорно и граничи с национално предателство", категоричен беше лидерът на БСП. 

„Това е началото на края на ГЕРБ", коментира депутатът от ПГКБ Мая Манолова изборите в Кюстендил. Тя изрази възмущението си от безпрецедентното мачкане на хора и купуване на гласове. Манолова разказа за фрапиращ случай от село в региона, в което хора са заплашвани, че ако гласуват за БСП, няма да получават хляб от местната фурна. Манолова предупреди за изкривяването на вота и заради легалното купуване на гласове под формата на многобройни застъпници. Депутатът от ПГКБ определи като смешни обвиненията на Бойко Борисов и изтъкна, че и без гласовете в смесените секции, БСП бие ГЕРБ с много. „При тази държава на контрола, не БСП е тази, която е купувала изборите в Кюстендил", добави Сергей Станишев. Той беше категоричен, че ГЕРБ готвят контролирани, манипулирани и фалшифицирани избори.

На въпрос на журналисти за случващото се в Синята коалиция, Станишев отбеляза, че ГЕРБ са разбили не една партия. „Виждали сме как ГЕРБ вбиват клин в Синята коалиция", напомни лидерът на БСП и изтъкна, че върви процес на политическо инженерство. Станишев беше категоричен, че както на президентските избори БСП беше последната съпротива срещу ГЕРБ, така и сега БСП е политическата сила, която може да се противопостави на ГЕРБ на предстоящите избори и да ги победи. Станишев каза още, че е важно политиката за растеж да бъде сериозно разглеждана и поставен на масата на Европейския съвет.

На последното заседание на сегашния състав на ИБ на НС на БСП Сергей Станишев отправи благодарност за работата на членовете на ръководството и за усилията им за извеждането на партията от кризата през 2009г. „Отправих и думи на извинение към членовете на ръководството за мои грешки и благодарих на всички", каза още Станишев.