Стратегия за икономически растеж в Европа предлага Сергей Станишев в писмо до водещи европейски политици

Май 13, 2012 Новини БСП 0 1009

Президентът на ПЕС Сергей Станишев и председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода изпратиха писмо до - председателя на ЕК Жозе Барозо, председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателя на Еврозоната Жан Клод Юнкер, както и до водещи европейски политически лидери

Президентът на ПЕС Сергей Станишев и председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода изпратиха писмо до - председателя на ЕК Жозе Барозо, председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателя на Еврозоната Жан Клод Юнкер, както и до водещи европейски политически лидери.

Икономическият растеж е ключовата общоевропейска цел, върху която Станишев и Свобода фокусират вниманието на европейските политици. В писмото си те предлагат стратегия с конкретни мерки, които биха свързали отново Европа с икономическия растеж и биха дали на европейците нова надежда и оптимизъм за общото бъдеще на Европа.

 

Следва пълен текст на писмото:

 

Стратегия за икономически растеж на Европа

 

Ние сме много загрижени за икономическото състояние и заетостта в Европа и затова твърдо вярваме, че преобладаващата икономическа стратегия трябва да бъде ребалансирана, за да се осигури нов стимул за икономически растеж.

Ние сме напълно убедени, че Европа има нужда от стриктни бюджетни правила, за да може да се предпази от злоупотреби от миналото. Такива правила обаче стават непродуктивни, когато пречат на правителствата да инвестират в нашето икономическо бъдеще.

Призоваваме ви да гарантирате, че новият политически акцент върху растежа, поне на ниво Европейски съвет, ще доведе до по - балансиран и по - прагматичен подход към фискална консолидация.

Има няколко начина, чрез които ще успеем да свържем отново Европа с икономическия растеж, без да застрашаваме легитимната нужда от отговорна фискална политика.

Най - важният и значителен начин би било да се допълни вече съществуващият набор от правила за фискалната дисциплина с ново задължително регулиране на икономическия растеж. Тази регулация трябва да гарантира увеличаването на публичните инвестиции в Европа от настоящото ниско ниво от 2% на БВП до 3% на БВП до 2017г. Също така трябва да се предвиди ясна правна и процедурна рамка, която да изключва икономически продуктивната и генериращата заетост публична инвестиция от изчислението на дефицита, определено понастоящем. Това може да се направи така, че да не създават „вратички", а вместо това да се предоставят нужните средства, чрез които да се заздрави публичната инвестиция в Европа, която в продължение на много години - с изключение на няколко страни - членки, е твърде слаба. Такива публични инвестиции трябва най - вече да служат за постигането на целите на Европа 2020 и в частност озеленяването на европейската икономика.

Това значително подобрение на законодателния инструментариум трябва да бъде подсилено с допълнителни мерки и политики, за да може да се формира достатъчно амбициозна и ефективна стратегия за икономически растеж:

(I)        Бюджет на Европейския съюз, насочен към икономически растеж и инвестиции;

(II)       Проектни облигации, които да засилят развитието на ключови инфраструктури;

(III)      Значително разширяване на кредитната линия от ЕИБ;

(IV)     Амбициозна европейска стратегия в борбата срещу укриването на данъци и измамата;

(V )      Данък върху финансовите транзакции;

(VI)     Балансирана политика на възнаграждение из цяла Европа, за да може да се укрепи вътрешното търсене.

Тези мерки и политики трябва, за в бъдеще, да бъдат подкрепени с обща система на обществено емитиране на дълг и реформиране на правителствените начини на вземане на решения в сферата на икономиката и други политики, за да могат правителствата да са по - демократични отколкото са днес.

Ние очакваме, на предстоящия Европейски съвет през юни, да се вземат ясни решения в тези проблемни сфери, за да може да се предостави на европейските граждани и на европейския бизнес една по - балансирана фискална политика и нова надежда и оптимизъм за нашето общо бъдеще.