Явор Гечев: Само за три години Младежкото обединение в БСП се превърна в най- голямата, стабилна и сериозна младежка организация в България

Май 12, 2012 Новини БСП 0 1229

Ние имаме с какво да се гордеем, ние имаме своите постижения, защото само за три години младежкото обединение в БСП се превърна в най - голямата, стабилна и сериозна младежка организация в България

Ние имаме с какво да се гордеем, ние имаме своите постижения, защото само за три години младежкото обединение в БСП се превърна в най - голямата, стабилна и сериозна младежка организация в България. Това каза председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев при откриването на Първата национална отчетно - изборна конференция на Младежкото обединение в БСП. Конференцията стартира своята работа с над 500 делегата от цялата страна в зала 6 на Националния дворец на културата в София. Докато четеше отчета на Националния съвет, Явор Гечев отбеляза десетките реализирани инициативи и благодари на всички социалисти работили за една по- социална и справедлива България. „България на всички нас. На нас, на които ни пука. На тези, които не избягахме, а се борим всеки ден за правата си. За това се роди Младежкото обединение", заяви председателят на младите социалисти. Според Гечев Младежкото обединение се е родило в най - тежкия момент за БСП, но точно той е направил младите социалисти истински. „В началото нямахме нищо. Нямахме структура, нямахме ръководство, нямахме областни съвети, нямахме история. Но точно трудните моменти ни направиха истински. Хора, които не се предават, хора, които не изоставят другарите или каузите си", каза още младежкият председател.

Явор Гечев припомни, че при създаването си Младежкото обединение е наброявало 4800 човека, а днес младите социалисти са над 6600. „Мнозина от вас минаха възрастовата граница от 35 години и напуснаха обединението, но въпреки това членовете ни не намаляват. Напротив, МО в БСП продължава да расте, защото хората оцениха работа ни", счита Гечев и отбеляза основните насоки, в които ще продължи дейността на обединението. Сред тях са - младежката безработица, социалните дейности и развитието на младите специалисти. „Само ние можем да доведем младите в БСП, ние можем да направим връзката с неправителствените структури и демократичните организации. Ние, защото говорим на един и същи език с всички - на младежи, на които им пука за България", категоричен бе Явор Гечев.

В подкрепа на думите на младия лидер се изказа и президентът на ПЕС и председател на Националния съвет на БСП Сергей Станишев, който вижда MO като естествен инструмент за отваряне на партията към младите българи. „Това, което правите, трябва да се вижда от хората извън БСП. Говорете със своите връстници, обяснявайте им, че политиката е навсякъде около тях и всичко това, което се случва в България, може да бъде избегнато", категоричен бе Сергей Станишев. Той предупреди младите да не позволяват на никой да им казва какво да правят и да ги използва. „Защото аз никога не съм го правил", отбеляза лидерът на БСП. Той посъветва младите социалисти да не копират негативните прийоми на големите.

Лидерът на социалистите припомни, че МО на БСП бе създадено в един от най-тежките моменти за партията - след парламентарните избори през 2009г. „Точно тогава беше направен опит БСП да бъде ликвидирана веднъж - завинаги, но само за три години вие успяхте да се структурирате, участвахте във всички кампании на БСП и дадохте много идеи. Идеи, които превърнахте в знакови младежки кампании", каза Станишев и припомни акцията „Дянков, назначи ме" и кампанията за разкриване на лъжите на ГЕРБ. По думите на президента на ПЕС изключително важен е и Законът за младежта, който е изготвен от МО и бе внесен в Народното събрание.

Президентът на ПЕС отбеляза редица негативните тенденции свързани с младите хора, сред които е младежката безработица, която е 25% в границите на ЕС, но в България е дори по- висок. „Та това са 5,5 милиона безработни млади европейци, а всяка година Европа губи 100 милиарда евро заради младежката  безработица", отбеляза Станишев. Той даде конкретно предложение за използване на 10 милиарда евро от европейския социален фонд за борба с младежката безработица. Сергей Станишев припомни, че МО в БСП е първата младежка организации на партия от ПЕС, която е започнала кампания срещу младежката безработица. Президентът на ПЕС призова младите социалисти да бъдат още по- активни и в кампаниите срещу AКTA и срещу шистовия газ.

Станишев изтъкна, че младите са били особено активни на провелите се през есента на миналата година местни избори и напомни, че за първи път в листите на БСП за кметове и общински съветници има толкова много млади социалисти. Станишев похвали председателя на МО на БСП Явор Гечев, че е отстоявал последователно идеите на младите социалисти. „На прав път сте, не се спъвайте", пожела им лидерът на БСП и заяви, че ръководството на партията е на тяхна страна. „Горд съм, че младежкото обединение израсна толкова много пред очите на цялата ни партия", добави лидерът на БСП.