Сергей Станишев: БСП може да изведе страната от кризата към модерно европейско развитие

Май 12, 2012 Новини БСП 0 1113

Трябва да работим така, че да имаме самочувствието на най- голямата политическа партия, която е способна да поеме тежък кръст - при наследството на ГЕРБ да изведе страната от кризата към модерно европейско развитие

Трябва да работим така, че да имаме самочувствието на най- голямата политическа партия, която е способна да поеме тежък кръст - при наследството на ГЕРБ да изведе страната от кризата към модерно европейско развитие. Убеден съм, че този път може да го извървим заедно. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев пред градската конференция на партията в София. „Време е в обществото да се дискутира наследството на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Нашата оценка е еднозначно негативна", категоричен беше Станишев. По думите му следващото правителство ще завари разградена държава и смазана икономика. Той напомни, че трета година всички проблеми се решават за сметка на обикновения българин. Станишев отбеляза, че за 22 години са допускани много грешки, но е опазено правото на хората да контролират властта. „Това право е под заплаха", изтъкна лидерът на БСП и добави, че тази тревожна тенденция ясно пролича на последните избори. „Едно от нещата, които най-много липсват, е усещането за справедливост", заяви Станишев.

Според председателя на БСП основната дискусия на Конгреса трябва да се фокусира върху състоянието на страната, върху отношението към ГЕРБ и върху ангажиментите на БСП към гражданите. „Имаме уникален шанс като партия да кажем каква е визията ни за страната, да излезем от годините на прехода. Нужни са различни политики на европейско и на национално ниво", заяви Станишев. По думите му водеща трябва да бъде политиката и не трябва организационни, уставни или процедурни въпроси да заместват съдържанието на политическата дискусия.  „Трябва да сме наясно, че има различни виждания за това каква партия да бъдем ние, каква политика да водим и с кого да я водим. Стига сме замитали нещата под килима и да казваме - има единство в партията, консолидация и има само спорове между отделни личности, надпревари, тичания по страната, различни отбори", каза Станишев. По думите му става дума за различния, които са проличали ясно в отчетно-изборната кампания. „Няма лошо да се води такъв спор. Той трябва да се води и партията, и Конгресът да вземат своето решение", добави председателят на БСП. По думите му на тази база след Конгреса партията може да бъде консолидирана.

„Разполагаме с малко време за спечелване на доверието на хората и за това да преборим ГЕРБ", каза още Станишев. Той не изключи вероятността от предсрочни избори, защото парите в държавата свършиха и мизерията в страната нараства. „След Конгреса трябва да удвоим и утроим нашата работа", категоричен беше Станишев. „Трябва да имаме силата и организацията да се противопоставим", добави той, като предупреди, че в противен случай ще ни се сервират нагласени избори. „Няма да ни прости историята, ако допуснем още 4 години управление на ГЕРБ. Това ще разсипе България", изтъкна председателят на БСП. Той отбеляза, че ПЕС е в процес на обновление. „Нужни са ни победите на нашите европейски приятели, а на тях - нашата победа на изборите", каза Станишев.

Според председателя на БСП е важно столичната партийна организация да намери баланс между приемственост и обновление и да има стабилност в организацията.