Румен Овчаров: Пазете отбора

Май 12, 2012 Новини БСП 0 1058

Пазете отбора - с това послание председателят на ГС на БСП-София Румен Овчаров завърши изключително емоционалната си реч под аплодисментите на делегатите на градската конференция на партията

Пазете отбора - с това послание председателят на ГС на БСП-София Румен Овчаров завърши изключително емоционалната си реч под аплодисментите на делегатите на градската конференция на партията. Не делението, а обединението е ключът към успеха, каза развълнуван Овчаров. Той изтъкна, че всяка партия има смисъл ако представителите й консолидирано отстояват политиките й. „Политиката е колективен спорт", добави Овчаров. За партията той отбеляза колко е важно тя да се отвори към онези един милион избиратели, които подкрепиха БСП на последните президентски избори. „Това е задачата на БСП, а не измислени лидерски битки. За мен лидерска битка няма. Има лидерски амбиции, Конгресът ще реши дали са обосновани", добави председателят на столичните социалисти. Той изрази тревогата си от опасността от разделителна линия между партията и избирателите. „Тази разделителна линия, която докато Костов, Надежда и Петър Стоянов разделяха СДС, раздели избирателите от тях. Много се страхувам това да не се случи и с избирателите на БСП. Това е опасността пред нас, а не разделителните линии вътре. Ние няма да се разделим. Страшното е ако избирателите се разделят от нас", каза Овчаров. Той обаче добави, че към момента това не се случва и се позова на  подкрепата за БСП според последните социологически проучвания.

„След Конгреса на ПЕС и избирането на Сергей Станишев за президент ни е необходима промяна. Необходима ни е нова визия. Тя има различни варианти, но ни е необходима, ако искаме да спечелим изборите", каза още Румен Овчаров. По думите му лявата алтернатива на днешния хаос може да се формулира с три думи - солидарност, независимост и прагматизъм. Според председателя на ГС на БСП-София през 2011г. местните избори маркираха оцеляването на БСП и белязаха начало на възстановяването на доверието. От друга страна според него миналите президентски избори дадоха надежда и очертаха бъдещето за БСП.

В речта си пред конференцията Овчаров направи и няколко основни извода, които по думите му са от значение за промяната в БСП. Той изтъкна, че БСП в София не води на отчет фантоми, които само да увеличават броя на полагащите се делегати. „Трябва да е ясно, че без безкомпромисно изкореняване на подобни практики, няма да е възможно да убедим обществото, че се борим и искаме честни избори в национален план", категоричен беше Овчаров. Според него БСП трябва да бъде партия, която печели избори и е насочена към изборите. „БСП трябва да бъде изборна партия", каза още председателят на столичните социалисти.  Според него БСП трябва да стане инициатор на въвеждането на автоматизираното гласуване в страната. Овчаров изтъкна, че би било добре да се подхожда по- прагматично спрямо коалиционната политика в национален план. „БСП няма постоянни коалиционни партньори, има постоянни интереси, които защитава. Това са интересите на България, на работещите българи, на пенсионерите, на младежите, на социално слабите и безработните", заяви Овчаров. Според него БСП трябва да се явява на избори със своето има и със свои листи, като привлича подкрепата на експерти, представители на гражданското общество и коалиционни партньори. „Никога няма да стигнем Бойко Борисов по показване по телевизията. Нашата сила е в работата, в конкретността - реалния човек с истинските му проблеми", каза още председателят на ГС на БСП.

Според Овчаров изборите през 2009г. са показали, че лява социалистическа партия, стъпила на потенциала на стотици свои членове, не може да води лидерска кампания. „Партия със 120 годишна история не може да се подава на натиск и да си позволява конюнктурно законодателство. Кой сега пое отговорността за мажоритарния вот, който ни беше наложен, въпреки несъгласието на мнозина", добави Овчаров. Според него е вредно младежите да се затварят вътре в БСП, вместо да разширяват влиянието си сред връстниците си извън БСП. „Сега няма защо да се чудим откъде сред тях избуя този кариеризъм", изтъкна Овчаров.

В речта си Овчаров се спря и на ситуацията в страната, като остро критикува управлението на ГЕРБ. Той отбеляза, че до преди три години България беше страна, на която завиждаха в Европа, а днес заради некадърното управление на ГЕРБ България се превърна в страна на печалните рекорди. Сред негативните постижения е първото място по ръст на безработицата, по нива на бедност, по изоставени деца до 3 годишна възраст. Страната ни е първенец и по степен на корупция. „Първенци сме, но отзад напред - по доходи и заплащане на труда, усвояване на еврофондове, жизнен стандарт", добави Овчаров. България не е имала по- непредвидимо, по- некомпетентно, по- безотговорно правителство", каза Овчаров.

Председателят на ГС на БСП-София изтъкна процеса на обновление в градската организация. „Той е част от разбирането ни за развитието на БСП", отбеляза той. По думите му с работата си групата съветници са станали символ на обновлението, подмладяването и промяната в БСП. Овчаров не спести и тежкия генерационен проблем. „Въпреки това аз няма да приема констатацията, че БСП се превръща в гето - културно и политическо", категоричен беше той.

„Сервантес е казал, че и в най- тежката ситуация съдбата ни предоставя поне два изхода. Ако трябва да избирам по- важната, по- отговорната, по- истинската политическата позиция, без колебание бих избрал позицията на председател на ГС на БСП", каза Румен Овчаров. Той благодари на делегатите на конференцията, на хилядите членове и симпатизанти на БСП, на членовете на Градския съвет, на настоящите и бившите председатели на районни съвети. „Заедно успяхме да постигнем нещо, което исках още преди 12 години - да спрем политическия канибализъм в градската организация. Доказахме и простата истина, че не делението, а обединението е ключът към успеха. Направихме Градската организация силна и можеща.  Показахме, че можем да отстояваме идеи дори когато те не се харесват на Позитано", каза Румен Овчаров. „За тези години се борих за всеки от нас. Успех", обърна се той към конференцията.