Сергей Станишев: В България имаме управление на произвола. Задължение на БСП е да възстанови усещането за справедливост

Май 12, 2012 Новини БСП 0 997

Все повече хора се разочароват от ГЕРБ, защото страната се управлява само с имитации     За мен най- важното е на Конгреса да се проведе дискусия за линията на БСП, за поведението ни - като опозиционна партия сега, като алтернатива на ГЕРБ до изборите, както и какво ще правим след изборите - какви са ангажиментите ни пред гражданите

Все повече хора се разочароват от ГЕРБ, защото страната се управлява само с имитации

 

 

За мен най- важното е на Конгреса да се проведе дискусия за линията на БСП, за поведението ни - като опозиционна партия сега, като алтернатива на ГЕРБ до изборите, както и какво ще правим след изборите - какви са ангажиментите ни пред гражданите. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев пред журналисти по време на градската конференция на партията в София. Според Станишев БСП е длъжна да възстанови демократичното функциониране на държавата. „Сега имаме управление на произвола. България се управлява от една клика, която прави каквото й хрумне. На това трябва да се противопоставим", категоричен беше Станишев. Той отбеляза, че в момента е погазен и принципът на конкуренцията в икономиката, смачкан е средният и дребен бизнес. „Няма правителство в България, което да е било по- антисоциално. Границата между бедност и богатство в България стана непоносима", добави лидерът на социалистите и изтъква, че е задължение на БСП да възстанови усещането за справедливост.

„БСП има уникален шанс - да излезе от годините на прехода, да се отърси от него, да посочи на страната своя визия за развитие в 21 век и как да се излезе от кризата", каза още Станишев. По думите му хората все повече се разочароват от ГЕРБ, защото не може страната да се управлява само с имитации. „Гражданите искат да видят отговорна и достоверна алтернатива, която мисли за държавата. Това трябва да направим чрез поведението си, а не да затъваме в процедурни хватки", отбеляза Станишев. Той добави, че за всеки, който има искреното желание да се пребори ГЕРБ - не самоцелно, не заради властта, а за да има промяна - който искрено ще работи за това, има място в БСП.

Според Сергей Станишев БСП трябва да търси партньорство с всички, без ГЕРБ, за провеждането на честни избори. Той предупреди, че има опасност правото на свободен избор да ни бъде отнето от една еднолична и авторитарна власт. „Това не може да го допуснем", категоричен беше лидерът на социалистите.

Попитан от медиите за срещата си с председателя на ЕК Барозо, Станишев отбеляза, че основното му послание по време на разговора е било, че моментът е ключов за Европа. Според президента на ПЕС ако не настъпят промени в икономическата политика на ЕС в посока на инвестиции в растеж и работни места, ще има още много избори като в Гърция. „Ще има радикални, екстремистки и неофашистки партии в парламентите, което ще създаде огромен политически проблем за Европа", добави Станишев. Вчера той настоя пред Барозо конкретните предложения на европейските социалисти срещу младежката безработица да бъдат разгледани сериозно в ЕК.

Попитан кой е виновен за случая с братя Галеви, Станишев отговори: „На това правителство винаги някой друг му е виновен". Лидерът на БСП напомни, че десетки милиони се харчат годишно за СРС-та и броят им постоянно нараства. „Следят всеки, точно тях явно не са ги наблюдавали. Питам се защо", добави Станишев.