Димчо Михалевски: Управляващите правят подаръци за милиони в разрез с интересите на държавата

Май 11, 2012 Новини БСП 0 1434

  „Добро утро! Казвам го, защото трябва да се събудим заради промените в Закона за горите", каза депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски при обсъждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горите

 

„Добро утро! Казвам го, защото трябва да се събудим заради промените в Закона за горите", каза депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски при обсъждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горите. Според Димчо Михалевски в предлаганите от ГЕРБ текстове личи една последователна и стабилна защита на недържавни интереси. По думите на Михалевски това са интереси на кръгове, близки до властта, които нямат нищо с прокламираното развитие на бизнеса „Ако приемем вашия лозунг: Дайте да им помогнем, че ще внасят данъци, поне посочете кои са те, че в следващите години да си потърсим данъците", отбеляза Михалевски.

По отношение на идеите на управляващите по реда за промяна на предназначението на земите- депутатът от левицата бе категоричен, че държавата ще загуби милиони левове от такси за промяна на статута на земята, на която ще се строят пистите. „25 хиляди лева на декар струва промяната на предназначението на територията в големите курорти. Така само за една писта от порядъка на 400-500 декара ще отидат десетина милиона лева, но сега вие искате държавата да се откаже от този приход. Това е един много хубав подарък с панделка, който вносителите са готови да подарят на определени", изрази възмущението си от антидържавничесткия подход Михалевски.

Депутатът от ПГКБ Пенко Атанасов отбеляза, че законопроектът не е в интерес на държавата и гражданите, а на тясна група заинтересовани фирми, на които управляващото мнозинство от ГЕРБ прави подаръци. „Законопроектът, който обсъждаме, предизвика буря от реакции на неправителствените организации, на нас в парламента, а и на обществото. Дълго време изчакахте да мине вълната преди да го внесете", припомни Атанасов.

Народният представител от левицата Милена Христова изтъкна, че управляващите правят предложенията си за развие на ски туризма, без никаква яснота или правителствена стратегия по въпроса. „Стратегия за развитието на ски- туризма в България няма и не се прави. Вместо това държавата се поддава на рекет от определени фирми. Тази промяна се прави, защото са я поискали едни определени имена, определени фирми- близки до тях", категорична е Милена Христова.

Според депутата от ПГКБ Румен Петков това е поредният просташко лобистки закон предлаган от управляващите. „Вие знаете ли, с колко ще ощетите държавата? С този закон вие ще попречите на целия зимен туризъм", категоричен бе Петков, според когото идеите в законопроекта ще отрежат достъпа на туристите до българската планина.