Сергей Станишев настоя пред Жозе Барозо за силна подкрепа на младите хора и предложи конкретни мерки срещу младежката безработица

Май 11, 2012 Новини БСП 0 1396

Подкрепата за младите хора, осигуряването на повече работни места за тях и по- доброто им бъдеще беше един от основните акценти в срещата на президента на ПЕС Сергей Станишев и председателя на ЕК Жозе Барозо

Подкрепата за младите хора, осигуряването на повече работни места за тях и по- доброто им бъдеще беше един от основните акценти в срещата на президента на ПЕС Сергей Станишев и председателя на ЕК Жозе Барозо. По време на срещата, която продължи дълго над планираното време, Станишев обърна специално внимание на конкретните мерки, които ПЕС предлага срещу младежката безработица. Президентът на ПЕС изтъкна колко е важно Комисията да разгледа този тежък проблем много сериозно. От своя страна Жозе Барозо отбеляза, че в ЕК се обсъждат специални мерки, като самият той отстоява подкрепата на младежката заетост. Председателят на ЕК даде висока оценка за работата на Станишев като президент на ПЕС. Той отбеляза дългогодишното си познанство със Станишев и изтъкна, че двамата са работили много добре заедно.

Предложението на европейските социалисти в борбата с младежката безработица е 10 млрд. евро от общо 30-те млрд. евро, които не са усвоени от европейския социален фонд, да бъдат насочени към програми за младежка заетост, в това число за България. „Това би показало,че ЕС се грижи за младите хора в Европа", коментира Станишев. Той изтъкна, че мярката, която предлага ПЕС, може да осигури до края на 2013г. 2 милиона работни места, включително десетки хиляди работни места в България. Станишев отбеляза, че това са разумни предложения, които функционират в редица страни като Австрия и Финландия например.

По време на срещата с Барозо Станишев изрази позиция, че Европа се нуждае от нов план за излизане от кризата. Президентът на ПЕС отстоя пред Барозо разбирането, че е крайно необходимо политиката за финансова отговорност да бъде допълнена с политика за икономически растеж - чрез инвестиции и създаване на работни места. Станишев даде пример с идеята на европейските социалисти за данъка върху финансовите транзакции като собствен източник на средства за ЕС, използването на капитала на Европейската инвестиционна банка, по- гъвкавото ползване на еврофондовете и европейските проектни облигации.

На срещата беше обсъдена следващата финансова рамка на ЕС. „Според мен и според ПЕС тя трябва активно да се използва като инвестиционен ресурс за растеж", отбеляза Станишев. Той обърна специално внимание на Барозо за нуждите на новите страни-членки, като България, за запазване и развиване на кохезионната политика. „Има опити тя да бъде изместена встрани", заяви президентът на ПЕС. Той призова Барозо да се включи в началото на юни в срещата на страните-приятели на кохезионната политика.

За пореден път Станишев изрази пред председателя на ЕК позицията си, че случващото се по отношение на България за Шенген не е справедливо и не е приемливо. „След като България изпълнява критериите, няма основания да се поставят нови допълнителни изисквания, които нямат общо с шенгенските критерии", категоричен беше Станишев. Той настоя за ангажираност от страна на ЕК, за да може да бъде преодолян този проблем.

След срещата си с председателя на ЕК в Брюксел, Сергей Станишев откри мащабната кампания на ПЕС срещу младежката безработица под надслов „Моето бъдеще е и твое бъдеще - Европейска младежка гаранция сега!".