Сергей Станишев: Европа се нуждае от План за инвестиции, растеж и работни места

Май 10, 2012 Новини БСП 0 1145

Президентът на ПЕС Сергей Станишев обсъди в Брюксел приоритетите на партията с новия румънски премиер Виктор Понта

Президентът на ПЕС Сергей Станишев обсъди в Брюксел приоритетите на партията с новия румънски премиер Виктор Понта. Понта информира президента на европейските социалисти за програмата и намеренията на неговото правителство. Станишев отбеляза тежкото наследство в резултат на крайно дясната и недемократична политика на досегашното правителство в Румъния. „Хората трябва да разберат какво наследство е получил Понта като министър-председател", заяви Станишев. Той приветства първите действия на Понта за възстановяване на социалната справедливост по отношение на възрастните хора - новият румънски премиер възстанови социални плащания на пенсионерите, които бяха незаконно замразени от предишното правителство. Станишев поздрави Понта за това, че в платформата си за изборите е извел като приоритет бъдещето и заетостта на младите хора. „Това е и приоритет на ПЕС", изтъкна Станишев. Пред президента на ПЕС Понта сподели амбицията си да подготви честно и демократично провеждане на предстоящите парламентарни избори през есента. Сергей Станишев увери Виктор Понта в пълната подкрепа, на която може да разчита новият румънски премиер. „Както аз някога бях най- младият министър-председател в ЕС, сега той е най-младият", отбеляза Станишев. По думите му Понта е млад и енергичен, като същевременно вече е минал през много политически битки и има достатъчен опит. „Това личи и по правителството, което той формира -  с много висок експертен професионален капацитет, не само политически", добави Станишев. На срещата беше обсъдена и подготовката на Конгреса на ПЕС, който ще се проведе в Румъния тази есен. Днес президентът на ПЕС проведе работна среща и с председателя на Групата на Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода.

За да се преодолеят щетите, нанесени от управлението на десницата в Европа и за да се рестартира икономиката, е необходим план за инвестиции, растеж и работни места. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев преди заседанието на Президиума на ПЕС в Брюксел. Днес европейските социалисти приемат специална Декларация, с която да покажат ясното съзнание за отговорността си в този исторически за Европа момент. „Нагласите на хората се обръщат", отбеляза Станишев. Той изтъкна, че на изборите, които се проведоха през последните десет дни в Европа, гражданите в различните страни показаха, че не приемат подхода на десните, който се свежда само до рязане на бюджетни разходи и до отнемане на социални придобивки. „Този ясен глас на хората трябва да бъде чут. Той намери израз и в историческата  победа на Франсоа Оланд във Франция, и в протестния вот в Гърция", добави президентът на ПЕС.

Станишев изтъкна, че сега най- голямата задача пред ПЕС е европейските социалисти добре да координират действията и усилията си, за да може това, за което говорят от две години, да се превърне в реалност, а именно  - инвестиционен план за излизане от кризата, който е финансово осигурен и икономически обоснован, план за създаване на работни места. „Важно е да не пропуснем този момент, за да видят хората най- после надежда за своето достойно бъдеще", каза още президентът на ПЕС.