Корнелия Нинова: ГЕРБ гарантира единствено нищета и рецесия

Май 10, 2012 Новини БСП 0 1016

Националната програма на ГЕРБ за „реформи" гарантира единствено застой, нищета и рецесия във всички сектори на икономиката ни, заяви депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова по време на разискванията в парламента за изпълнението на правителствената стратегия

Националната програма на ГЕРБ за „реформи" гарантира единствено застой, нищета и рецесия във всички сектори на икономиката ни, заяви депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова по време на разискванията в парламента за изпълнението на правителствената стратегия. „Нима забравихте, че правителството вече е похарчило 6 милиарда лева, от които 4 милиарда  от Фискалния резерв на страната. Нима забравихте, че вашата прогноза за инвестиции за първите два месеца от годината беше 185 милиона евро, а днес е едва 84 милиона евро", обърна се депутатът от левицата към министъра на икономиката Симеон Дянков. Според Корнелия Нинова прогнозите за България продължават да се влошават, а национално значими сектори, като строителство и индустрия продължават да намаляват съответно с 10% и 5%.

Корнелия Нинова отбеляза, че заради безизходната ситуация правителството посяга и към Сребърния фонд на страната. „Та вие поставяте под въпрос финансовата стабилност на държавата", възмути се Корнелия Нинова. Според нея на въпроса: „А сега накъде?" има само един отговор- „Към още по- зле!"

По думите на депутата от левицата управляващите са отбелязали в програмата си само две положителни неща- пенсионната реформа и строежа на автомагистрали. „Философията на пенсионната ви реформа обаче е: „Работи и умри!", а министър-председателят съобразява строителството на автомагистралите с размножителния период на костенурки и червеношийки, но не и с факта, че по тях не пътуват камиони и ТИР-ове, защото няма работеща икономика", коментира Корнелия Нинова. Според депутата от левицата по магистралите на страната няма да пътуват и български туристи до морето, защото нямат пари за почивки. „Извън тези две постижения на ГЕРБ Националната програма за реформи не предлага нищо друго", каза още Нинова.

Депутатът от ПГКБ Драгомир Стойнев заяви, че основният провал на правителството е в сферата на заетостта. „Не можем да си позволим да чакаме ноември месец, за да борим заетостта. Това трябва да стане веднага", изтъкна Стойнев. Според депутата Националният план трябва да стимулира не само предлагането на труд, но и да стимулира търсенето сред предприемачите. „Няма никаква яснота за ефекта от описаните в плана мерки, нито пък какво е постигнато до момента. България напреднала ли въобще до 2012г. и по какви мерки се е случило това", попита още Драгомир Стойнев.