Сергей Станишев открива мащабна кампания срещу младежката безработица в Европа

Май 09, 2012 Новини БСП 0 1233

Президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев заминава на посещение в Брюксел, в рамките на което ще участва в откриването на мащабната кампания на европейските социалисти срещу младежката безработица

Президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев заминава на посещение в Брюксел, в рамките на което ще участва в откриването на мащабната кампания на европейските социалисти срещу младежката безработица. Президентът на ПЕС заедно с водещи политически лидери от левицата и активисти на ПЕС от цяла Европа ще се съберат на площад „Square de Meeus" на 11 май (петък) в 12.00 часа, за да дадат старт на кампанията под надслов „Твоето бъдеще е и мое бъдеще - Европейска младежка гаранция сега!". 

„Искаме Европа на надеждата, Европа на солидарността, Европа, която предлага на младите хора стабилно бъдеще", е посланието, което Станишев отправя към младото поколение в специално видеообръщение преди старта на кампанията (http://www.youth-guarantee.eu/stanishev). Президентът на ПЕС споделя тревогата на европейските социалисти, че младежката безработица е един от най- тежките проблеми. Той изтъква, че 5,5 милиона млади хора са без работа, като годишните загуби за Европа от това възлизат на 100 млрд. евро. Решението според ПЕС е 10 млрд. евро от европейския социален фонд, които са неизползвани, да бъдат насочени към програма за младежка заетост. „Тази мярка е конкретна и напълно възможна", категоричен е Станишев. Според европейските социалисти Младежката гаранция ще подкрепи младите европейци, като се предложи работа, обучение или преквалификация на всеки от тях, който е останал без работа повече от четири месеца.

В рамките на посещението си в Брюксел, на 10 май Станишев ще проведе работна среща с председателя на Групата на Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода. По- късно същия ден, от 14.00 часа президентът на ПЕС ще участва в Президиума на ПЕС, който ще заседава в сградата на европейските социалисти (98 Rue du Trone).

На 11 май от 11.00 часа Сергей Станишев ще се срещне с председателя на ЕК Жозе Барозо в сградата на Комисията (Berlaymont building). По- късно през деня президентът на ПЕС ще разговаря със зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по междуинституционалните отношения и администрацията Марош Шефчович. От 16.00 часа Станишев ще се срещне с представители на неправителствени организации във връзка с търговското споразумение АКТА.