Ивайло Калфин: Гръцките реформи са под въпрос

  Резултатите от изборите в Гърция и Сърбия показват засилване на национализма и пробив на крайните и антисистемни партии, заяви Ивайло Калфин по повод гласуването в двете балкански държави в неделя

 

Резултатите от изборите в Гърция и Сърбия показват засилване на национализма и пробив на крайните и антисистемни партии, заяви Ивайло Калфин по повод гласуването в двете балкански държави в неделя.

"Това явление не е ново в Европа.Само че аз се притеснявам от балканския национализъм. В историята той винаги е водил до войни, конфликти и разруха", добави той.

Като член на Европейския парламент Калфин беше част от алтернативната "тройка" за Гърция, която излезе с предложения за мерки за растеж и заетост в добавка към налаганите от Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка програми за свиване на бюджетните разходи, за икономии и намаляване на заплатите.

"Гърция влиза в тежка политическа фаза.Както можеше да се очаква, парламентарните избори не решиха нито един проблем, по-скоро поставиха нови. Двете "големи" партии -"Нова демокрация" и ПАСОК все още не знаят дали дори обединени, ще успеят да си осигурят мнозинство", смята евродепутатът.

Според Калфин сформирането на правителство, което да продължи усилията за бюджетна консолидация, ще е трудно, а дори и да се състави - то ще има крехко мнозинство и яростна опозиция.

"Това ще направи изключително несигурни неизбежните тежки реформи.Същевременно съвсем реален е шансът южната ни съседка да се поеме от политици, които са склонни да отхвърлят сътрудничеството с ЕС по мерките за излизане от кризата, съответно и да рискуват с възстановяване на националната валута. Това не са добри новини за кредиторите на Гърция", заяви икономистът.

Калфин припомни, че водачът на втората политическа сила "Сириза" Алексис Ципра, който вече предложи на всички леви сили да се обединят зад него за създаване на правителство, отхвърля мерките за реформи, наложени на Гърция от европейската "тройка".