Сергей Станишев: Всички сме функция на силата и на авторитета на БСП

Май 08, 2012 Новини БСП 0 1237

  „БСП не е акционерно дружество, което Георги Първанов и Сергей Станишев делят на пропорция и на влияние

 

„БСП не е акционерно дружество, което Георги Първанов и Сергей Станишев делят на пропорция и на влияние. Всички ние сме функция на силата и на авторитета на БСП. Не партията е длъжник на нас, ние сме длъжници на партията, на стотиците хиляди обикновени членове и симпатизанти, които гласуват с нашата бюлетина". Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция близо две седмици преди Конгреса на БСП. По думите му е важно след дискусиите на Конгреса партията да се обедини около политика и да предложи своите алтернативи. „Моята амбиция е с ясна политика сега да покажем различен път за България след прехода", заяви лидерът на БСП. Той отбеляза, че от дълги години не е имало такова внимание към Конгрес на БСП. „Цяла България ще ни гледа нас", отбеляза Станишев. По думите му от тази политическа стъпка до голяма степен ще зависи и предстоящата кампания на социалистите за изборите.

„За всеки в БСП, който искрено желае действително да преборим ГЕРБ, има достойно място. Георги Първанов, като президент две години и като наш другар сега, има своето място в БСП, стига искрено да го желае", заяви Станишев. Той напомни, че партията е заставала зад Първанов в трудни моменти, включително и след мандата му като президент. Станишев даде пример с действията на ПГКБ по отношение на комисията на Яне Янев в парламента. Станишев напомни още, че БСП е дала немалко средства за двете президентски кампании на Първанов - за положителен пиар. „Не съм водил и нямам намерение да водя задкулисни договорки, кампании и игри. На хората им е писнало от такъв тип политика. Това е тип преходна политика", коментира още Станишев. По думите му разговорите в партията трябва да се водят през легитимните й органи. Станишев отбеляза, че е хубаво екипът, за който говори Първанов, да бъде огласен публично. „Призовавам всички членове на този екип да се кандидатират за Националния съвет чрез таен избор", добави Станишев.

Членът на ИБ на НС на БСП Бойко Великов съобщи, че отчетно-изборната кампания в БСП е към края си. До момента са проведени 285 конференции от общо 299. Избрани са 720 от делегатите на Конгреса. Номинациите на Сергей Станишев за 176, като 101 конференции са номинирали единствено него за председател на партията. Номинациите на Георги Първанов са 79, като самостоятелните му номинации са 9. Номинациите на Янаки Стоилов са 34, на Драгомир Стойнев - 26, на Корнелия Нинова - 24. „За нас е важно всички конференции да бъдат проведени по правилата", категоричен беше Великов. Според него е пресилено да се говори за долна и горна камара на Конгреса, тъй като делегатите по право са едва 50. Великов отбеляза още, че никога не е имало забрана работещите на „Позитано" да участват в ръководните органи на партията.

По повод на историческия успех на Оланд във Франция, Станишев отбеляза, че има шанс за промяна на европейската политика и все повече се говори за лява вълна. „Тя не бива да бъде пропусната", коментира Станишев и добави - „моята амбиция е да покажем ясна алтернативна политика на европейско и на национално ниво". Станишев напомни за редица конкретни политики, които предлагат европейските социалисти и за разбирането им, че изходът от кризата се основава на растеж, инвестиции и работни места. Той определи като голяма отговорност съчетаването на позицията му като президент на ПЕС и като председател на БСП.

Според лидера на БСП крайно отрицателните резултати от дясната политика в Европа се виждат и в управлението на ГЕРБ - налице е рекорден дефицит от 687 милиона лева за първите три месеца на годината, рекордни нива от 13% достига и безработицата, като всеки трети млад човек е без работа. Станишев отбеляза, че правителството ще трябва да осигури 3 млрд. лева, за да запуши дупките и затова се планира нов дълг и се посяга към Сребърния фонд. Лидерът на БСП подчерта, че прогнозата на БНБ за растеж е 0,7%, което означава, че икономиката ни фактически стагнира. „Това е пряко следствие от политиката на ГЕРБ", категоричен беше председателят на социалистите.  

Сергей Станишев определи като смешни и безотговорни идеите за преместването из страната на различни части от администрацията. Той се пошегува, че най- добре би било Симеон Дянков да се премести във Вашингтон, откъдето получава инструкции, а Цветанов и МВР да отидат в Катуница, която се свързва с един от големите провали на вътрешния министър. Лидерът на БСП обясни, че реална децентрализация означава възможност регионите да провеждат своя политика и да се разширят пълномощията на общините. „Въвеждане на електронно правителство, отслабване на чиновническия натиск върху бизнеса, реална децентрализация към общините - това догодина ще го направим", добави депутатът Димчо Михалевски. По думите му става дума за поредната заигравка на ГЕРБ, с която не се цели реформа, а отклоняване на обществено внимание.

По отношение на закона за конфискацията зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков отбеляза, че той може да се използва като политическо оръжие. Според депутата има редица противоконституционни текстове, както и текстове, които противоречат на европейската директива по темата. Според Миков философията на закона е дълбоко сбъркана и социалистите ще използват всички законови средства, за да се борят за подобряването на този тип законодателство.