Поздравителен адрес от лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев до Франсоа Оланд по случай избирането му за президент на Франция

Май 07, 2012 Новини БСП 0 1081

  Скъпи Франсоа,   От името на Партията на европейските социалисти, моля приемете моите поздравления за избирането Ви за президент на Франция

 

Скъпи Франсоа,

 

От името на Партията на европейските социалисти, моля приемете моите поздравления за избирането Ви за президент на Франция. Днес е ден за гордост за нашето  политическо семейство. Избирането на социалист начело на Елисейския дворец е велик ден, не само за Франция, но и за цяла Европа. Вие представлявате една нова надежда за Европа. Нашето виждане за Европа не е като това на консерваторите, нашата Европа защитава своите граждани, а не ги разделя, тя насърчава растежа и инвестициите пред политиката на съкращения и ограничения, и поставя солидарността преди санкциите.

Вашата кампания постоянно поставяше на преден план необходимостта от нова програма за растеж в Европа. Нямам съмнения, че вие притежавате лидерските качества да започнете изпълнението на тази програма и по този начин да поемете нов път за Европа. Ние в ПЕС вярваме, че за да преодолеем кризата създаването на нови работни места, подобряването на качеството на работа и заздравяването на растежа трябва да са еднакво важни приоритети с този на балансирането на бюджетите. Икономическата платформа, която представихте пред френския народ, основаваща се на справедливо данъчно облагане на финансовите спекулации, на силна система на европейски облигации, която признава икономическата изгода от обединени ресурси и справедлива система на данъчно облагане на физически лица е също така и платформата, от която се нуждае и Европейският съюз.

Налице е прогресивна тенденция из цяла Европа, която се разраства. Вашият избор е най - яркият пример за това. Добри новини се чуват от регионалните избори в Германия, местните избори във Великобритания и президентски избори в Сърбия. Тези избори са нещо повече от просто избор на управляващи. Те показват, че гласоподавателите няма да се поддават повече на страха, върху който се изгражда политиката на строги икономии.  Достатъчно са се нагледали на свиването на техните социални придобивки и паралелно с това, на спад в растежа. Това е отказ от консервативна политика, провалила се зашеметяващо. Вече можем да считаме, че политиката на строгите икономии в Европейския съюз е минало.

Позволете ми да ви уверя, Франсоа, че нашето семейство стои твърдо зад вас днес. Вашата победа възвестява нов тласък за европейската социалдемокрация. Заедно с все по - големия брой на наши министър председатели вие ще може да промените динамиката вътре в Европейския съвет. Очакваме с нетърпение активното ви участие в  Партията на европейските социалисти, за да се гарантира ефективната координация между социалисти и социалдемократи в Европейския съвет, за да можем възстановим една по - справедлива и социална Европа.

В трудни времена като тези, ние, като европейски прогресивни партии трябва да работим заедно, за да можем да осигурим надежда за европейския народ и в частност за европейската младеж, за да могат те да виждат в Европейския съюз решение, а не причина за техните проблеми. Позволете ми отново да изразя своите най - сърдечни поздравления и най - добри пожелания. Очаквам с нетърпение да се видим много скоро.

 

Искрено ваш,                                                                 7 май 2012г.

Сергей Станишев

Президент на ПЕС