Сергей Станишев: Арабската пролет промени лицето на целия регион

Май 07, 2012 Новини БСП 0 1029

Европейският съюз има морален дълг към страните от Северна Африка за тяхното политическо, икономическо и социално развитие   Арабската пролет промени лицето на целия регион, каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на провелата се днес конференция „Арабската пролет днес- откраднати революции или демокрация в развитие?" Според президента на ПЕС Арабската пролет е удивително събитие, тъй като стотици хиляди младежи излизат на улиците, не само за да протестират срещу тоталитарните режими в страните си, но и за да защитят своите граждански права, свободата на медиите и едно ново социално устройство на страните си

Европейският съюз има морален дълг към страните от Северна Африка за тяхното политическо, икономическо и социално развитие

 

Арабската пролет промени лицето на целия регион, каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на провелата се днес конференция „Арабската пролет днес- откраднати революции или демокрация в развитие?" Според президента на ПЕС Арабската пролет е удивително събитие, тъй като стотици хиляди младежи излизат на улиците, не само за да протестират срещу тоталитарните режими в страните си, но и за да защитят своите граждански права, свободата на медиите и едно ново социално устройство на страните си.

Сергей Станишев отбеляза, че икономическото и социално развитие на региона е от изключително значение. „Свободата трябва да е подплатена от сериозна икономическа политика. Политика на устойчиво развитие, демокрация и прогрес", убеден е президентът на ПЕС. Според него Европейският съюз има морален дълг към страните от Северна Африка- за тяхното политическо, икономическо и социално развитие. Точно заради този дълг Сергей Станишев даде пример с навременната и адекватна реакция на ПЕС да проведе конференцията в Тунис, която  показа ясен ангажимент на европейските социалисти за демократизацията и развитието на целия регион. „На конференцията в Тунис се прие и декларация с конкретен икономически план за възстановяване и развитие, което е без съмнение един много съществен принос за укрепване и развитието на демокрацията", аргументира се Станишев.

Президентът на ПЕС е категоричен, че водещ въпрос за арабските страни е приемането на конституциите им- в които да бъдат приети правила, които да направят така желаните промени трайни и гарантирани. Станишев изтъкна, че България може да бъде полезна с опита и знанията от приемането на собствената си Конституция. В тази връзка лидерът на БСП изтъкна, че делегацията на българските социалисти в ЕП цели да подпомогне изграждане на стабилни демократични институции и политически субекти в страните от региона, а предложенията им са подтикнали ЕС да увеличи с 40% средствата за икономическо партньорство със съседните страни. „Това е огромна възможност за арабските държави", категоричен бе Сергей Станишев, който напомни, че България има традиционни  приятелски отношение с арабските страни. Като пример президентът на ПЕС даде редица арабисти, които са се обучавали в страната ни.

„Българската и европейската левица имат силен интерес от тази тема, защото битката за солидарност, справедливост и социален прогрес- това е и наша битка", заяви евродепутатът и координатор на Групата на S&D в Комисията по външни отношения в ЕП Кристиан Вигенин. Според него предизвикателствата пред страните от Северна Африка са огромни, затова е важно новият политически елит да е готов да отговори на очакванията на хората. Вигенин счита, че хората са излезли не само да защитят своето достойнство, свобода и демокрация, но и заради икономическите и социални перспективи в страните им.

Вигенин подчерта, че пътят към демокрация не е необратим и даде пример дори с европейски страни, за които трудно може да се каже, че развиват демокрацията  във възходяща форма- Румъния, Унгария и България. Относно победата на Франсоа Оланд във Франция евродепутатът бе категоричен, че тя ще бъде от изключително значение за политиката към страните от Южното Средиземноморие.

„Механизмът държава в държавата се опитва да нанася удари на революцията" -това каза  Тарек Даниш, член на комисията по външна политика от Египетската социалдемократическа партия. Даниш посочи, че в египетския парламент се обсъждат несъществени въпроси. Той изтъкна, че се води борба за Конституция, но предупреди, че Египет върви към много опасен път. „Вървим към нова революция. Тук сме за потърси вашата помощ", каза  той.

„Целта ни е Тунис да се намира между големите демокрации" това каза Карима Суид, заместник-председател на Учредителното събрание на Тунис и член на Политическото бюро на Етакатол.