Ивайло Калфин поощри ЕС да приеме стратегия за киберсигурност

  Европейският съюз трябва да побърза с изработването на стратегия аз сигурност в интернет

 

Европейският съюз трябва да побърза с изработването на стратегия аз сигурност в интернет. За това призова Ивайло Калфин, докладчик на Европейския парламент за киберсигурност, на конференция във Вашингтон за "Трансатлантическите измерения на киберсигурността".

Форумът беше организиран от Центъра за стратегически и международни изследвания и от Кръглата маса за европейска сигурност, събра най-големите имена, работещи в областта на сигурността на интернет от двете страни на Атлантика.

„Въпреки очевидно повишената активност на европейските институции през последните месеци по темата сигурност в интернет, ЕС все още няма цялостна политика в тази област и не участва пълноценно в международното сътрудничество", заяви в изказването си пред форума Ивайло Калфин. Той разкритикува досегашния подход на Европейската комисия, който се концентрира само върху борбата с криминалните престъпления, извършвани онлайн, като подчерта, че злоумишлените действия в интернет пространството надхвърлят периметъра на наказателното законодателство.

„Очаквам Европейската комисия да представи силна и ефективна стратегия по интернет сигурност до края на годината. Необходимо е не толкова ново законодателство, колкото цялостен подход за защита на сигурността на мрежите и добра координация между различните участници в този процес, заяви докладчикът на Европейският парламент.

 

ЕС ще има стратегия за киберсигурност до края на годината, обеща европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, която участва в конференцията. Стратегията ще включва насоки за това как ще се разменя информация между страните членки, как да се гарантира защитата на интернет, без да се накърнява правото за свободно изразяване, как да се ангажира частният сектор, който притежава по-голямата част от интернет инфраструктурата, да предоставя по-сигурни услуги и как да се стимулира бизнесът да развива безопасни технологии и софтуер.

На форума във Вашингтон бяха представени стратегията за киберсигурност на САЩ, както и опита на Германия и Естония - най-напредналите в областта европейски държави. Вътрешният министър на Германия Ханс Петер Фридрих призова ЕС да създаде възможно най-бързо мрежа за кризисна комуникация, където да се обменя информация за подготвяни и извършвани атаки в реално време. Естонският заместник-министър на отбраната Йонатан Всевиов представи опита на страната си в създаване на доброволческа организация от IT-специалисти, ангажирана със защитата на държавни и частни сайтове и мрежи.

Повече за сигурността на интернет на:  http://www.kalfin.eu/кибер-какво-read1824.html