Мартин Шулц призова БСП да застане зад лидера си

Май 04, 2012 Новини БСП 0 1370

В трудни времена хората се обединяват около водача и не искат разцепление

В трудни времена хората се обединяват около водача и не искат разцепление. Искат силна партия. Така един от най- авторитетните германски социалдемократи, който в момента е председател на Европейския парламент, Мартин Шулц коментира темата за предстоящия конгрес на БСП в интервю за „Панорама" по БНТ. Шулц отбеляза още, че Сергей Станишев се справя отлично като президент на ПЕС. „Когато българин заема такъв висок международен пост, това е ясен знак, че България е зачитана като пълноправен член на ЕС, че няма европейци първа и втора класа", отбеляза той. Шулц изтъкна, че именно той е предложил Станишев за президент на ПЕС. „Освен начетен и компетентен, Станишев е много спокоен и уравновесен. Той съумява да обедини хората с най- различен темперамент", изтъкна Шулц.

Помолен да коментира ситуацията в България, Мартин Шулц отбеляза, че разбира хората с ниски доходи. Той напомни, че страната ни получава много средства по кохезионната политика на ЕС и изрази надежда, че Бойко Борисов ще подкрепи борбата срещу намаляването на бюджета на ЕС. „Онзи, който няма нищо, няма какво да сподели. Затова хайде да изискаме лепта от онези, които имат много", каза още Шулц.

Председателят на ЕП изрази тревогата си от дълбоката криза, в която се намира Европа. „Трябва да обединим всички сили, за да защитим еврото, да съживим икономиката и да осигурим растеж", заяви Шулц. Той изтъкна, че доста правителства клонят към национализма под мотото „първо ние, после ще мислим за другите". „Преди не беше така, имахме чувство за общност и затова трябва незабавно да си припомним рецептата за успех - справедливо да бъдат представени интересите на големите, средните и малките държави, на богатите и по- малко богатите, на силните и по-малко силните", заяви председателят на ЕП. По думите му Европа все още е най- богатият континент, но богатството не е разпределено правилно.