Необходима е радикална промяна на европейско и на национално ниво

Май 03, 2012 Новини БСП 0 1004

Сергей Станишев: България може да се върне към своето европейско развитие     Ако няма радикална промяна на европейско и на национално ниво, кризата няма да бъде разрешена

Сергей Станишев: България може да се върне към своето европейско развитие

 

 

Ако няма радикална промяна на европейско и на национално ниво, кризата няма да бъде разрешена. Това послание отправи лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той участва в публична лекция за изхода на Европа от кризата, за която специално пристигна в София председателят на ЕП Мартин Шулц. Станишев отбеляза, че присъствието на Мартин Шулц  - един от тримата големи в Европа - дава възможност да върнем в България европейските дебати. Според лидера на БСП през последните години България сякаш се вари в собствен сос и не отчита, че европейските решения влияят и върху развитието на страната ни. За да онагледи думите си, Станишев напомни, че Бойко Борисов сложи подписа си под новия европейски пакт, но почти никакви дебати не се проведоха в  страната. Същевременно докато се договаря следващата финансова рамка на ЕС и всяка страна формулира своите приоритети, практически никакви дискусии не се водят в България.

По отношение на кризата Станишев напомни, че през последните две години и половина в Европа доминира консервативният отговор и резултатите от тази политика са обратни на обещанията -  има рецесия в Еврозоната, не е възстановено доверието в еврото, 25 милиона са безработните. Същевременно все повече европейци се отвръщат от Европа, защото виждат в нея наказателна сила, която заради кризата наказва обикновените хора. Лидерът на БСП отбеляза, че българското правителство копира тази политика, в резултат на което са налице бюджетни проблеми, изяден фискален резерв, безработица, мизерия и липса на перспектива.

„Алтернатива има", категоричен беше Станишев и изтъкна, че европейските социалисти я отстояват. Според него е важно да има финансова отговорност, но Европа ще излезе от кризата, ако има план - за инвестиции в реалната икономика, за създаване на работни места и за достоен живот за европейците. „Предлагаме конкретни мерки, които да изведат Европа от кризата и да дадат надежда на гражданите", заяви Станишев. Той даде пример с предложението за данък върху финансовите транзакции и издаването на еврооблигации, както и с кампанията на ПЕС срещу младежката безработица.

Лидерът на БСП с тревога коментира ситуацията в България. По думите му демокрацията в България е под заплаха. „Държавата е отнета от гражданите. Имаме тежка институционална криза, която отслабва държавата", заяви Станишев. Той напомни за последния фарс в парламента, при който бяха отказани дебатите по вота на недоверие, а Бойко Борисов остана да говори в залата при изключени микрофони. „Такъв срам българският парламент не беше виждал", категоричен беше лидерът на БСП. По думите му кризата в страната се дължи на ГЕРБ и изтъкна, че днес не гражданите контролират държавата, а държавата - гражданите. „Трябва да се борим за българската социална  държава и демокрация", заяви Станишев и добави - „Убеден съм че България ще се върне към своето нормално европейско развитие".