Мартин Шулц: Изборът на Станишев за президент на ПЕС е добър сигнал за България

Май 03, 2012 Новини БСП 0 1639

Мартин Шулц: Повече Европа е ключът за излизане от кризата     Трябва ни повече Европа

Мартин Шулц: Повече Европа е ключът за излизане от кризата

 

 

Трябва ни повече Европа. Имаме нужда от повече европейско действие всеки ден. Това според председателя на ЕП Мартин Шулц е ключът за изхода на стария континент от тежката криза. Пред препълнената зала в Ректората на Софийския университет днес Шулц говори за решенията на общите предизвикателства пред ЕС.

Още в началото на лекцията Мартин Шулц специално благодари на президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев. „С него работим от дълго време и станахме приятели. Кой може да откаже поканата на свой добър приятел", заяви Шулц, който е първият  председател на ЕП, който говори в СУ. Шулц изтъкна още, че той е бил един от хората, които номинираха Станишев за президент на ПЕС и подчерта, че високият пост е добър сигнал за България.

Мартин Шулц изреди четири предизвикателства пред Европа. На първо място той постави европейската търговия. По думите му тя ще бъде по- успешна  в глобален план, ако има по- добра интеграция на европейско ниво. На второ място Шулц се спря на специални мерки, които са необходими за грижата за околната среда. Борбата срещу неконтролираната финансова спекулация и срещу укриването на данъци беше третият акцент, а четвъртият - миграцията. Шулц отбеляза, че с тези предизвикателства държавите не могат да се справят сами и са нужни европейски мерки. „Ако искаме да си върнем доверието, трябва да създадем повече европейски инструменти, а не по- малко", заяви Шулц. За да онагледи проблема с неконтролираните спекулации той даде следния пример, предизвиквайки усмивките на присъстващите в залата: „Ако на Сергей Станишев му изгори къщата, той ще получи застраховка. Ако аз му купя застраховката, аз ще получа парите. Нужен ми е само един пироман". Шулц добави, че затова пазарите трябва да се контролират  с методите на европейската демокрация. Според него само с общи усилия могат са се преодолеят предизвикателствата в Европа.