Румен Овчаров: Бойко Борисов направи България страна на печалните рекорди

Май 01, 2012 Новини БСП 0 1105

Пълните с въздух под налягане Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Симеон Дянков и Цецка Цачева полетяха над протестния митинг в София   Бойко Борисов направи България страна на печалните рекорди, той направи кризата страшна и неизбежна за българите

Пълните с въздух под налягане Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Симеон Дянков и Цецка Цачева полетяха над протестния митинг в София

 

Бойко Борисов направи България страна на печалните рекорди, той направи кризата страшна и неизбежна за българите. Мизерията и нищетата са страшни. Безотговорността и чувството за безнаказаност са убийствени. Това заяви председателят на ГС на БСП-София Румен Овчаров при откриването на първомайския протестен митинг на левицата пред парламента. Овчаров напомни, че България е страната с най- висок ръст на безработицата, най-ниски доходи и пенсии, най- много фалирали фирми, най- много подслушвани граждани. Страната ни се прочу с най- много фалшификации на изборите, най- висока политически толерирана контрабанда, най-висок дял на сивата икономика, най- високата корупция. „Ще допуснем ли тези, които доведоха страната до просешка тояга, да продължат да ни управляват?", попита Овчаров протестиращите и в отговор получи оглушителния вик на повече от 7000 протестиращи - „Никога!". В небето над площада полетяха балони с образите на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Симеон Дянков и Цецка Цачева. „Балони с въздух под налягане - с каквото са пълни правителството и министър-председателят. Да ги пуснем там, където им е мястото. Да си отиват", каза председателят на столичните социалисти.

Румен Овчаров отбеляза, че лявата вълна залива Европа и пожела успех на кандидата на социалистите във Франция Франсоа Оланд. Овчаров беше категоричен, че лявата вълна няма как да подмине и България, не само защото правителството на ГЕРБ е некадърно. „Няма как да ни отмине, защото лявата вълна, европейската вълна сега вече има българско лице", заяви Румен Овчаров, давайки думата на лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

Пред протестиращите работникът от ОЦК-Кърджали Николай Николов с тревога сподели, че неговото предприятие е само едно от стотиците, където не се изплащат заплати. „Трябва ли за всяко плащане на заплати да идва Бойко Борисов с хеликоптер. Ние не искаме пиар, а парите за хеликоптера да ги даде като заплати", каза Николов. „Борисов ни излъга. Ние не искаме обещания, искаме ОЦК да работи", добави работникът. Той беше категоричен, че управлението не мисли за хората, за работниците.

Атанас Кисьов от Обединения съюз на пенсионерите в България с болка си припомни, че не много отдавна 1 май е бил щастлив пролетен празник, но днес е ден на недоволство и няма усмивки по лицата на хората. „Липсва сигурност дори за физическото ни оцеляване. Децата ни избягаха в чужбина, прогонени от безработицата и от недоимъка. Ние, хората от третата възраст, сме забравени", заяви Кисьов. Според него трябва да има закон за възрастните хора, който да ги защити от политиката на геноцид, която провежда ГЕРБ.

Председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев изтъкна, че младежката безработица в страната е над 30%. Той отбеляза, че младите социалисти са решили тази година да помогнат на правителството, като съберат последните си стотинки. „Дано нещо се оправи в главите на това управление. Ако ли не - нека им покажем какво трябва да направят - нека да си вървят!", призова Гечев.

Емил Марков от Гражданската инициатива срещу контрола в интернет и АКТА изтъкна общия успех, заедно с българската и с европейската левица в борбата срещу търговското споразумение АКТА. Марков призова евродепутатите и българските депутати да не ратифицират АКТА. Той изрази протеста си и срещу българската АКТА, скрита в Закона за  хазарта и филтрирането на интернет трафика. „Споделянето на знание не е престъпление. НЕ на полицейщината, НЕ на ГЕРБ", заяви от трибуната Марков.

Кметът на Белене Петър Дулев призова гражданите активно да се включат в подписката за референдум. Той напомни, че надеждите на повече от 10 000 работници и експерти бяха попарени след решението на ГЕРБ за АЕЦ Белене. „Считаме, че решенията на МС и на НС са прибързани и икономически необосновани. Те не гарантират националната сигурност, нито енергийната независимост. Те са пречка за създаването на по- голяма заетост и за утвърждаването на България като енергиен център в Югоизточна Европа", заяви Дулев. По думите му АЕЦ Белене беше своеобразен тест за управляващите, който обаче те не издържаха и затова заслужават червен картон. Кметът на Белене призова за подкрепа и за гражданското движение „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?", което беше сформирано на митинга, който се проведе наскоро в подкрепа на АЕЦ Белене.