Повече от 7000 гневни българи казаха НЕ на Бойко Борисов и НЕ на ГЕРБ на първомайския митинг в София

Май 01, 2012 Новини БСП 0 1489

Сергей Станишев: Няма кой друг, освен БСП, да спре ГЕРБ и ние ще го направим     Тази година Първи май е израз на нашия гняв, на нашето отрицание на правителството на Бойко Борисов

Сергей Станишев: Няма кой друг, освен БСП, да спре ГЕРБ и ние ще го направим

 

 

Тази година Първи май е израз на нашия гняв, на нашето отрицание на правителството на Бойко Борисов. Ние казваме НЕ на ГЕРБ, НЕ на правителството на Бойко Борисов! С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев се обърна към повече от 7000 протестиращи, които се събраха пред Народното събрание в Деня на гнева и показаха своя червен картон на управляващите.

Хиляди викове „Оставка" огласиха площада, след като Станишев напомни, че вече трета година властта не чува българите и системно унижава хората на труда. Лидерът на БСП попита какво достойнство може да има човек, останал без работа и неспособен да помогне на децата и родителите си. Станишев припомни как Бойко Борисов се отнесе към работещите в ОЦК Кърджали - с подаяния, с милостиня, с настояване да са му благодарни, да му се кланят за 320 лв., които са дадени като социална помощ, вместо заплатите, които са изработени. „В страната има около 500 предприятия, където не се плащат заплати. И аз питам - къде е държавата? Няма я! И защо се чудим, че бизнесът не плаща заплати на работниците? Кой го започна? ГЕРБ спря да плаща за свършена работа", заяви председателят на БСП.

Станишев изтъкна, че правителството не може и не желае да защитава национални интереси и даде за пример отказа от АЕЦ Белене. „Ние няма да приемем начина, по който беше взето решението за Белене. Той е скандален, той игнорира българските граждани", категоричен беше лидерът на БСП. Той изтъкна настояването на левицата за референдум по темата. „Призовавам всички вас и призовавам всички българи, които държат на своите права - да сложат подпис под призива да свикаме референдум. За три месеца да съберем 500 000 подписа и да принудим властта да чуе гласа на българските граждани", обърна се Станишев към хилядите протестиращи. Лидерът на БСП напомни за инициативата на европейската левица срещу АКТА и отбеляза, че европейските социалисти няма да допуснат споразумението да мине през Европейския парламент.

В словото си Сергей Станишев отдели специално внимание и на дълга на БСП пред българските граждани.  „Няма кой друг, освен БСП, да спре ГЕРБ, да спре Бойко Борисов и ние ще го направим", категоричен беше председателят на социалистите и отбеляза, че Конгресът на БСП трябва да бъде първата крачка към победа на парламентарните избори. „В противен случай България няма бъдеще. България ще затъне още по- дълбоко, безвъзвратно и безнадеждно в сегашната безизходица, в кризата, която е икономическа, социална, политическа и морална", заяви Станишев. По думите му БСП трябва да излезе с ясни ангажименти и послания за промяна в България - за връщането на държавата на хората, за възстановяване на солидарността и на справедливостта. Станишев открои шанса, който дава лявата вълна в цяла Европа и пожела победа на Франсоа Оланд на изборите във Франция.

 

 

 

 

Слово на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

на протестния митинг „Първи май - Ден на гнева"

 

 

 

 

Скъпи приятели,

Уважаеми другарки и другари,

Дами и господа,

 

Честит Първи май, честит празник и честит Ден на гнева на трудовите хора в България срещу едно арогантно, нахално и некомпетентно дясно правителство, което ние символично преди малко изпратихме по живо по здраво нагоре - да си ходят! Оставка!

Скъпи приятели, Първи май е особен ден за всеки човек, който държи на достойнството си, за всеки човек, който вярва в справедливостта, за всеки човек, който гради своето виждане за света на основата на солидарността. Този празник е символ на хората на труда. Това е изстрадан ден в продължение на десетки години - вече близо 120 години Първи май е символ и на гнева, и на надеждата. Защото левицата винаги е оптимистична. Защото трудът е благороден, защото трудът създава, той съзидава, той дава именно надежда, от която всички имаме нужда.

През тази година Първи май е израз на нашия гняв, на нашето отрицание на правителството на Бойко Борисов, на ГЕРБ, на тази власт, която гази ежедневно гази и демокрация, гази и трудови права, мачка икономиката, унижава хората системно. Ние казваме НЕ на ГЕРБ, НЕ на правителството на Бойко Борисов! Оставка!

Скъпи приятели, питам се - какво достойнство има един човек без работа, без бъдеще, без доходи, без възможност да помогне на своите родители, без да може да даден на децата си това, което то заслужават? За какво става дума? Няма достойнство.

Скъпи приятели, питам - за каква справедливост може да говорим, когато правителството замрази и пенсии, и социално подпомагане, и доходи на хората, заплати и което разсипва ежедневно държавността? Не може да става дума за това.

Скъпи приятели, имаме власт, която системно изгражда един авторитарен режим, режим, който иска да властва чрез репресия, чрез беззаконие, чрез произвол. Ние казваме Не на това!

Уважаеми другарки и другари, вие чухте различни хора с различна съдба, с различни проблеми, но те са много близки по своето същество. Вече три години имаме власт, която не иска да чуе хората, която системно унижава хората на труда. Тук стана дума за споразумението АКТА - споразумение, което иска да отнеме свободата на младите хора в интернет. Искам да ви кажа - европейските социалисти няма да допуснат то да мине през Европейския парламент. Не на АКТА!

Николай от ОЦК-Кърджали разказа как г-н Борисов се е отнесъл към проблемите на хората, на работниците в ОЦК. Как - с подаяния, с милостиня, с настояване да са му благодарни, да му се кланят за 320 лв., които са дадени като социална помощ, вместо заплатите, които са изработени. В страната има около 500 предприятия, където не се плащат заплати. И аз питам - къде е държавата? Няма я! Държавата прави само пиар и показни ходове. И защо се чудим, че бизнесът на плаща заплати на работниците? Кой го започна? ГЕРБ! ГЕРБ спря да плаща за свършена работа. ГЕРБ създаде непредсказуема държава, която всеки ден си мени акъла, която днес казва едно, а утре - прави обратното. Тази власт е некомпетентна и злонамерена. Тя трябва да си ходи. Оставка!

Уважаеми другарки и другари, нашата партия устоя на огромен натиск, на очерняне, на опит да ни изолират, да ни сложат в ъгъла, да ни смачкат. Оцеляхме и отново сме тук, на площада, отново празнуваме Първи май. Ние трябва да бъдем силни не само с нашите позиции, но и с нашите действия. Преди няколко седмици ГЕРБ и министър-председателят Бойко Борисов сложиха преграда пред единствения мега индустриален и високотехнологичен проект, който България е правила последните 22 години. Става дума за АЕЦ Белене. Това правителство не може и не желае да защитава национални интереси! Това правителство обслужва вътрешни икономически интереси и обслужва външни политически интереси. Това е антинационална власт, която трябва да си ходи! Оставка!

Белене не е само един проект, ние знаем, че той е икономически нужен и изгоден - и за енергетиката, и за хората - защото от него зависи каква цена ще плаща всеки един българин в бъдеще за тока - дали цената ще бъде поносима, или ще бъде по- висока от пенсиите, от заплатите. Щом ГЕРБ и другите партии, които подкрепиха това решение, са готови да поемат този кръст, да го кажат на своите избиратели и да си поемат отговорността. Ние това не го искаме! Ние няма да приемем начина, по който беше взето решението за Белене. Той е скандален, той игнорира българските граждани. Затова ние - българските социалисти, партиите от Коалиция за България, много хора извън левицата, просто български патриоти и български граждани - искаме едно нещо, което е правилно, което справедливо, което е достойно за България - да има референдум. Нека за първи път от началото на прехода българите да кажат информирано и свободно - искат ли развитие на ядрената енергетика чрез изграждане на втора българска атомна електроцентрала на площадка Белене или не. Искате ли референдум? Референдум!

Призовавам всички вас и призовавам всички българи, които държат на своите права - да сложат подпис под призива, да свикаме референдум, за три месеца да съберем 500 000 подписа и да принудим властта да чуе гласа на българските граждани, да им натрием носа, защото са арогантни, защото не искат да чуват хората, а искат само да ги мачкат и да ги командват.

Скъпи приятели, както знаете, БСП винаги е била партия свързана с европейското ляво движение. Румен Овчаров каза - да, започва лява вълна в Европа. За последните пет месеца имаме вече четвърти нов министър-председател социалист в ЕС. На 6 май очакваме победата на Франсоа Оланд на президентските избори във Франция. Това събитие ще промени много неща в Европа, то ще даде възможност лявата, социалистическа алтернатива и в Европа, и в България да получи ново самочувствие, да получи нови възможности да направим промяната в Европа и в нашата страна. Нека пожелаем успех и победа на Франсоа Оланд, на кандидата на социалистите за президент на Франция.

Скъпи приятели, трябва да знаем, че ни очаква дълъг и тежък път през следващата година, срещу един опонент, който е готов на всичко, за да задържи своята власт. Защото им трябва време да заличат следите от своето управление, от корупцията, от злоупотребата с власт, трябва им възможност да продължат да разграждат държавата и да управляват в интерес на своите олигархични кръгове.

Ние имаме дълг пред българските граждани. Няма кой друг, освен БСП, да спре ГЕРБ, да спре Бойко Борисов и ние ще го направим. Защото в противен случай България няма бъдеще. България ще затъне още по- дълбоко, безвъзвратно и безнадеждно в сегашната безизходица, в кризата, която е икономическа, социална, политическа и морална.

На 19 и 20 май, на нашия Конгрес ние сме длъжни да направим първата крачка към победа на парламентарните избори - с ясна политика, с ясни ангажименти и послания към българските граждани за промяна. За промяна в България, за връщането на държавата на хората, за възстановяване на солидарността, за възстановяване на справедливостта и за това българите да имат перспектива. Защото левицата е оптимистична и вярва в по- доброто бъдеще за всеки един човек в нашата страна, в Европа, в света. Победа! На добър път, кураж! Победа!