Сергей Станишев е сред първите, които се включиха в подписката за референдум за АЕЦ Белене

Председателят на БСП Сергей Станишев е сред първите граждани, които се включиха в подписката, която стартира от днес в цялата страна - за провеждане на референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България и за изграждането на АЕЦ Белене

Председателят на БСП Сергей Станишев е сред първите граждани, които се включиха в подписката, която стартира от днес в цялата страна - за провеждане на референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България и за изграждането на АЕЦ Белене. В Смолян Станишев изтъкна, че за първи път от 22 години демокрация българите имат шанс да кажат мнението си по ключов за страната въпрос - какъвто е строителството на АЕЦ Белене. Лидерът на БСП каза още, че е важно за 3 месеца да бъдат събрани 500 000 подписа, за да може да се чуе гласът на хората. „Това е най- важното", категоричен беше председателят на социалистите. Станишев допусна, че са възможни всякакви провокации от ГЕРБ по време на подписката. Затова по думите му ще са нужни колкото се може повече подписи - за да се покаже действителната воля на народа. Според Сергей Станишев АЕЦ Белене не е само проект, но и възможност  България да се развива високотехнологично. Той напомни, че за 22 години в страната ни не е стартирал нито един мегапроект и Белене е нашият шанс.

Станишев коментира и лявата вълна, която върви в Европа. По думите му поредното доказателство за мащабите й е номинацията на социалдемократ за премиер на Румъния след политическата криза в страната. Президентът на ПЕС остро разкритикува политиката на десните в Европа, като отбеляза, че безработните в ЕС са вече 25 милиона. Лидерът на БСП изтъкна, че България също не прави изключение- за последните две години и половина ГЕРБ удвои безработицата. Станишев напомни и за опоскания от ГЕРБ фискален резерв, наследен от предишното правителство. С възмущение, председателят на БСП отбеляза, че управляващите изхарчиха спестяванията от миналото и сега искат да похарчат и парите за бъдещето. Пример за това са намеренията на правителството за Сребърния фонд. Станишев предупреди, че на следващите управляващи никак няма да им е лесно, защото ще заварят хазната на минус 9 милиарда лева, увеличен дълг с 4 милиарда и похарчен резерв. Станишев обаче е уверен, че с добра и постоянна политика, с инвестиции в реалната икономика и с много работа БСП може да изведе България от кризата.