Мая Манолова: ГЕРБ прави закони срещу гражданите

Апр 26, 2012 Новини БСП 0 1386

  ГЕРБ стимулира доносниците с предложението за използване на анонимни сигнали от граждани, каза депутатът от ПГКБ Мая Манолова при второто четене на Законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество

 

ГЕРБ стимулира доносниците с предложението за използване на анонимни сигнали от граждани, каза депутатът от ПГКБ Мая Манолова при второто четене на Законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество. Според Манолова няма никакво обяснение как текст, който е отпаднал при първо четене се появява отново при второ четене на разглеждания законопроект.

„Бедата е, че чувството за реваншизъм, отмъстителност и репресия на управляващите вече се подкрепя от институционални и законови механизми. Управляващите няма да се отнема имущество от престъпления или незаконна дейност. Те ще правят други неща, нямащи нищо общо с чувството ни за справедливост", категорична е Мая Манолова.

Според депутата от левицата няма логика да съществува наказателно или административно-наказателно производство срещу свързани с проверяваното лице лица. „Ако едно свързано лице е обект на наказателно производство или на административно-наказателно, по смисъла на този закон няма ли и то да бъде проверявано лице?"- попита Мая Манолова. Тя допълни, че по този начин законът, предлаган от ГЕРБ ще позволява конфискация на имущество на хора, нямащи нищо общо с конкретно извършено престъпление.

Мая Манолова бе категорична, че предлаганият от ГЕРБ закон за конфискуване на имущество е пълен с правни и законодателни абсурди и в този си вид няма да се приеме от нито една европейска държава. „В цял свят подобни закони са насочени не срещу обикновения човек, а срещу организираната престъпност. В България обаче ГЕРБ искат да наложат доносничеството, репресиите и реваншизма, а не справедливостта", възмути се Мая Манолова.