Законът за конфискацията не е удар срещу престъпниците, а срещу обикновените българи

Апр 25, 2012 Новини БСП 0 1128

  Този закон не е, за да громи тежката организирана престъпност

 

Този закон не е, за да громи тежката организирана престъпност. Той е насочен срещу обикновените български граждани. Това заяви депутатът от ПГКБ Мая Манолова по време на дебатите по Законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество. Според нея законът ще бъде прилаган избирателно по анонимни сигнали. Манолова беше категорична, че законът, който предлагат управляващите е сбъркан изначално, защото излиза, че на практика всеки българин е потенциален участник в организирана престъпна група. Депутатът от левицата илюстрира абсурдността на законопроекта и с пример- ако строителен предприемач е обвинен, хората може да се простят с жилището си.

Според Мая Манолова мнозинството иска да приеме закон срещу всички хора, които си позволят да извисят глас срещу управляващите. „Този закон е поредното оръдие, с което ще громите врага, преди, по време и след изборите", отбеляза депутатът от левицата. Александър Радославов видя в предлаганите от мнозинството текстове  опасност от политически шантаж. Георги Божинов изтъкна, че управляващите действат на принципа „няма закон, има власт" и в случая не приемат закон, а средство, с което искат да останат на власт и да се разправят с опонентите си.

„Това е репресивно антиевропейско законодателство", възмути се зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков. По думите му предложението на мнозинството надхвърля рамката на европейската проектодиректива по темата и за това ще бъде информиран Брюксел. „Като се приеме този закон, ще напишем писмо до Европейската комисия", заяви Миков. Той изрази съмнение, че не се дават гаранции за основните права на хората.