Печалбата от проекта Белене достига до 200 милиарда евро при един от вариантите

Апр 24, 2012 Новини БСП 0 1570

Сергей Станишев: Бойко Борисов и ГЕРБ провалиха най- изгодният български проект   Бойко Борисов и ГЕРБ провалиха най- изгодният български проект

Сергей Станишев: Бойко Борисов и ГЕРБ провалиха най- изгодният български проект

 

Бойко Борисов и ГЕРБ провалиха най- изгодният български проект. Те скриха икономическия анализ, според който проектът е изключително изгодна инвестиция, която може да спечели до 200 млрд. евро, каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция в парламента. Според думите му след предоставянето на доклада от страна на правителството е станало ясно, че управляващите са скрили основни изводи и данни, предоставени от международните консултанти. „Важно е да се знаят основните изводи, според които проектът „Белене" е изключително изгоден за България при всеки един от четирите представени варианта на HSBS, a това, което е представено публично от правителството, не е пълният икономически анализ", отбеляза Сергей Станишев.

Лидерът на БСП бе категоричен, че с решението за отказ от проекта „Белене" правителството е отстъпило от националните интереси, не само заради високата цена на тока, която ще плащат българските граждани. Сергей Станишев отбеляза, че точно заради това е бил и циркът в НС и последвалото го бягство на премиера от дебата вчера. „Вчера г-н Борисов избяга от дебати, а депутатите от ГЕРБ направиха един безпрецедентен хаос и цирк в НС, което е поредна гавра с институциите, и всичко това, само и само българските граждани да не чуят аргументите на левицата и на българската опозиция", отбеляза лидерът на БСП.

Сергей Станишев подчерта, че енергийната независимост на България трябва да е и една от темите за предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност, но в документите на правителството липсват анализи и ясен план за бъдещето на енергетиката ни. „БСП ще върви докрай в отстояването на този проект, от който българските граждани имат нужда", категоричен бе Сергей Станишев.

„Има основателни подозрения за скрита приватизация на ТЕЦ 2- най-голямата въглищна централа на Балканите и на АЕЦ „Козлодуй", а новият седми блок в Козлодуй ще бъде в пъти по-скъп отколкото остатъчната стойност от пети и шести блок. Печалбата обаче ще бъде в частни джобове, а сметката пак ще бъде платена от българските граждани", заяви депутатът от ПГКБ Петър Димитров, разкривайки готвеща се от управляващите схема за приватизация в енергийния сектор на страната.

 Според Димитров българското правителството в момента всячески се стреми да замени доставките на газ от Русия с доставки на газ през Турция, което създава предпоставки за газова зависимост от Турция. „Турция ще ни продава газ на границата като собствен, защото те не се съобразяват с ЕС, а това означава газова зависимост от Турция", обясни Димитров, според когото единственият изход е паралелно изграждане на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй" и първи и втори блок на АЕЦ „Белене".

В подкрепа на думите на Сергей Станишев депутатът от ПГКБ Румен Овчаров цитира елементи от доклада на HSBS, според който в региона ще има дефицит на електроенергия, но въпреки това управляващите продължават да прикриват фактите.

Румен Овчаров отбеляза и тревожната ситуация в българската енергетика, както и огромните задължения на дружествата в сектора. „НЕК е пред фалит с 2 млрд. задължения. Същото се случва и с Булгаргаз, ТЕЦ Марица Изток и АЕЦ „Козлодуй". Правителството на ГЕРБ успя да доведе до огромни задължения и фалит най- печелившия отрасъл в икономиката ни", припомни още Румен Овчаров.