Сергей Станишев: Изборът на Франсоа Оланд ще бъде начало на промяната в Европа

Апр 23, 2012 Новини БСП 0 915

  Успехът на кандидата на социалистите Франсоа Оланд на президентските избори във Франция ще постави началото на голяма промяна в европейската политика

 

Успехът на кандидата на социалистите Франсоа Оланд на президентските избори във Франция ще постави началото на голяма промяна в европейската политика. Това заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев в ексклузивно интервю за агенция „Франс прес", след като стана ясно, че Оланд получи доверието на най- много французи на първия тур на изборите. „Поздравявам Франсоа Оланд за постигнатото на първи тур. Той е кандидатът, който най-ясно олицетворява промяната", заяви Станишев. Той изтъкна, че успехът на Оланд на втория тур ще бъде успех за всички европейски социалисти. „Убеден съм, че победата му ще бъде началото на голяма промяна в европейската политика за излизане от кризата", категоричен беше президентът на ПЕС.

Станишев коментира, че първият тур на изборите показва, че французите искат промяна на начина, по който Франция се управлява. „Искат промяна за ролята на Франция в Европа, искат промяна за Европа", добави президентът на европейските социалисти. Станишев отбеляза, че е видим резултатът от преобладаващата в Европа консервативна политика през последните две години и половина: доверието в еврото е разклатено, Еврозоната е в рецесия, безработицата достигна рекордни нива, а хората губят вярата си в Европа като положителна сила, носител на солидарност и справедливост.

Президентът на ПЕС отбеляза ангажимента на Франсоа Оланд към промяната на европейско ниво, така че Европа да има конкретен план  за инвестиции в икономиката и за работни места.