БСП ще търси широка подкрепа за подписката за референдум

Отказът от АЕЦ Белене обрича българите да плащат сметки за ток, които са по- големи от пенсиите

Отказът от АЕЦ Белене обрича българите да плащат сметки за ток, които са по- големи от пенсиите. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев във Варна. Той беше категоричен, че решението на правителството е отстъпление от националните интереси. От друга страна според лидера на БСП става въпрос за обслужване на конкретни икономически интереси. Станишев изтъкна, че решението на управляващите гарантира пазар за производители на електроенергия, която е в пъти по- скъпа от енергията, произвеждана от атомна централа. Председателят на БСП предупреди, че се подлага на риск съществуването на последния високотехнологичен индустриален отрасъл в България - ядрената енергетика. Според Станишев се намалява и енергийната независимост на България, защото атомната енергия по всички стандарти е собствен източник.

Сергей Станишев каза още, че БСП ще настоява да има дебати по вота на недоверие. Според него оттеглянето на подписите на Атака не означава, че не трябва да има дебати. Председателят на социалистите напомни, че редица юристи са изразили мнение, че в правото не съществува такова нещо като оттегляне на подпис. Станишев отбеляза, че ако управляващите се опитат да се скрият зад юридически хватки, ще означава, че има от какво да се страхуват. Лидерът на БСП каза още, че ще се търси широка подкрепа за подписката за референдум.

„Нямаме право да допуснем ГЕРБ да разсипва България още един мандат", каза още Станишев. Той предупреди, че след себе си правителството на Бойко Борисов ще остави в наследство разсипана и блокирана държава, опоскана хазна, нови дългове, които всички хора ще трябва да плащат.