Хората трябва да видят в БСП носител на промяната

Апр 21, 2012 Новини БСП 0 1276

Хората трябва да видят в БСП носител на промяната, заяви председателят на БСП Сергей Станишев по време на отчетно- изборната конференция на БСП - Красно село

Хората трябва да видят в БСП носител на промяната, заяви председателят на БСП Сергей Станишев по време на отчетно- изборната конференция на БСП - Красно село. Лидерът на социалистите изтъкна, че партията има възможността да се откъсне от слабостите си в прехода и да очертае постпреходна политика с ясен хоризонт. Ключова стъпка в тази посока е предстоящият Конгрес, от който БСП ще трябва да излезе с ясни ангажименти пред българите, както и да очертае своите червени линии - политики, от които няма да отстъпи. Станишев подчерта и значението на конгресните документи, които по думите му предлагат нови политики и приоритети за възраждането на държавността в България.

„Следващите избори ще бъдат съдбовни. Още четири години управление на ГЕРБ би било трагедия за страната", категоричен беше лидерът на БСП и добави, че веднага след конгреса трябва да започне подготовката на социалистите за парламентарните избори. Станишев предупреди, че под заплаха е поставено правото на българите да избират свободно и напомни за порочния модел на ГЕРБ за правене на изборите. „Ние сме категорична антитеза на този модел", заяви лидерът на БСП и добави, че важна задача пред партията е да бъде гарант на свободата на следващите избори. Станишев напомни как партията успя да устои на безпрецедентния натиск при предишните избори. По думите му БСП спечели немалко доверие и заради последователната си опозиционна линия на поведение. Станишев изтъкна, че всеки който се е заигравал с ГЕРБ, е бил наказан от гражданите.

За да опише ситуацията в страната, лидерът на БСП цитира популярната фраза, че „държава без справедливост е нищо повече от хайка разбойници". Според Станишев днес България се управлява без справедливост. Той изтъкна, че стотина фирми например се облагодетелстват от държавата, а хилядите други едва дишат, в резултат на което безработни са вече 400 000 българи. Станишев добави, че проблемите се решават на гърба на хората, като им се отнемат социални придобивки. Председателят на БСП напомни, че хазната е опоскана и в края на мандата на ГЕРБ България ще е на минус 10 милиарда лева. Заради посегателството към Сребърния фонд Станишев предупреди, че наесен може да се окаже, че няма пари за пенсии и за социални плащания. Председателят на БСП определи управлението на ГЕРБ като некомпетентно, слабо и неспособно да отстоява националния интерес. По думите му поредното доказателство за това е скандалният отказа от АЕЦ Белене. Станишев предупреди, че без тези проект цената на тока ще е в пъти по- висока.

По повод състоянието на БСП Станишев отбеляза, че новият Устав е разширил демокрацията в партията. Той изтъкна, че е важно да се работи по електронния регистър - като част от реформата в БСП. Лидерът на БСП обърна специално внимание на подмладяването на партията. По думите му Младежкото обединение трябва да бъде своеобразен мост за разширяване на влиянието на БСП сред младите хора. Станишев насърчи младите социалисти да се включат активно в общоевропейската кампания на левицата срещу младежката безработица, както и в кампанията срещу АКТА.