Сергей Станишев: Запазването на българската ядрена енергетика е нашата кауза

Апр 20, 2012 Новини БСП 0 890

  От това зависи каква цена на тока ще плащат българите     Запазването на българската ядрена енергетика е нашата кауза, каза Сергей Станишев на брифинг след срещата между ръководствата на БСП и на ВМРО

 

От това зависи каква цена на тока ще плащат българите

 

 

Запазването на българската ядрена енергетика е нашата кауза, каза Сергей Станишев на брифинг след срещата между ръководствата на БСП и на ВМРО. На срещата са обсъдени възможностите за подкрепа и единни действия за започване на подписка за референдум за АЕЦ „Белене". Според Станишев спирането на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене" е изключителна национална загуба, защото това е последният значим, високотехнологичен индустриален проект на България.

Сергей Станишев отбеляза, че решението за спирането на проекта „Белене" ще повлияе върху бъдещето на българската ядрената енергетика, цената на тока за българските граждани, както и за нивото на българската икономика и нейната конкурентноспособност. „Става дума за енергийната независимост на България и национална сигурност на страната", убеден е лидерът на БСП.

Сергей Станишев обясни още, че точно заради националното значение на проекта ПГКБ внесе и вота на недоверие към правителството, а БСП продължава да обсъжда темата и с други политически партии и граждански организации. „Търсим действително обществен комитет, търсим мнението на експертите, на авторитетни хора в науката и в ядрената енергетика. Обръщаме се към обществото ни, защото това е кауза- каузата на българската енергетика", категоричен е Сергей Станишев.

Лидерът на БСП изтъкна още, че винаги БСП и ВМРО са обединявали силите си в изключително трудни за страната моменти. „Винаги се събираме с ВМРО в трудни моменти, моменти в които се вземат съдбовни решения. Заедно водихме битката за опазване на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй", имахме и съвместно шествие-митинг пред Министерски съвет. И сега това безотговорно антинационално решение отново ни събира", допълни още Сергей Станишев и припомни, че за да бъде Референдумът задължителен за Народното събрание- за три месеца трябва да се съберат 500 000 подписа на български граждани.

В подкрепа на казаното от лидера на БСП, Красимир Каракачанов отбеляза, че не е нормално българското правителство да взема решение за прекратяването на проекта „Белене" без да отчита нито мнението на българите, нито на специалистите. „Мотивите на правителството са чисто политически, не чухме нито един икономически аргумент за взимането на това решение", отбеляза Каракачанов и допълни, че ВМРО винаги е подкрепяла правото на българите за референдум по най- важните въпроси за страната.

„Ние сме за това да бъде проведен референдум, ние сме за създаването на инициативен комитет. Нашето желание е този инициативен комитет да има максимално много експерти, общественици и специалисти. Хора с позиция и гражданско мнение", каза още Красимир Каракачанов.