Ивайло Калфин призова правителството да наложи вето на вдигането на акциза на горивата

  Гласувах против промяната в облагането на горивата, защото при хвърчащите цени, добавянето на допълнителна данъчна тежест, ще увеличи инфлацията и ще намали конкурентността на европейската икономика, заяви Ивайло Калфин след вота в Европейския парламент на директива за нов начин на данъчно облагане на горивата

 

Гласувах против промяната в облагането на горивата, защото при хвърчащите цени, добавянето на допълнителна данъчна тежест, ще увеличи инфлацията и ще намали конкурентността на европейската икономика, заяви Ивайло Калфин след вота в Европейския парламент на директива за нов начин на данъчно облагане на горивата. днес в Страсбург.

Въпреки силната опозиция, Европейският парламент прие изравняване на ставките на всички видове горива до 2025 г., което ще доведе до чувствително поскъпване на дизеловото гориво, което сега се ползва с данъчни отстъпки заради по-добра енергийна ефективност.

Калфин призова правителството, което сега трябва да се произнесе по предложението в Съвета на ЕС, да не допуска влизането в сила на директивата в сегашния й вид, тъй като повишаването на цените на горивата в следствие на допълнителното облагане, ще се усети най-силно в енергийно зависими държави със слаба икономика като България. То би довело до допълнително свиване на производството и до още по-голямо отдалечаване на българите от европейския стандарт на живот, предупреди евродепутатът.

Бюджетните приходи от допълнителното таксуване няма да са значителни, а бизнесът и гражданите ще бъдат лишени от средства за бързо преминаване към по-ниско енергийно потребление и ограничаване на емисиите от парникови газове, каквато е целта на европейския законодател.

В същото време Калфин смята, че правителството дължи обяснение на гражданите, защо въпреки че България поддържа на минималните им нива задължителните ставки на акцизите, течните горива у нас са на сравними цени, с тези в страните, прилагащи много по-високи ставки. И защо при положение, че дизеловото гориво се облага по-ниско от бензина, цените му са по-високи.

„За тези парадокси не ни е виновен ЕС, а отговорите трябва да се дадат от правителството", убеден е Ивайло Калфин.

Идеята, за добавяне на нов, енергиен компонент към акциза на енергийните продукти също беше приета от Европейския парламент.

„Призовавам българското правителството и да набележи мерки за промяна на енергийното потребление у нас. Въпросът за екологично данъчно облагане на енергийните продукти е само отложен и ЕС неизбежно ще се върне към него", заяви евродепутатът.

 ВИДЕО  http://kalfin.eu/бедните-страни-ще-са-най-засегнати-от-поскъпването-на-дизела-p_read1801.html