Сергей Станишев: Когато имаме ясна кауза и аргументи, не се притесняваме да бъдем сами в парламента, но заедно с българските граждани

Апр 19, 2012 Новини БСП 0 1166

Очевидно е имало натиск върху депутатите от Атака

Очевидно е имало натиск върху депутатите от Атака. Очевидно това е цената да се опази цяла тяхната парламентарна група. Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Хасково по повод намерението на Атака да оттеглят подписите си от вота на недоверие. Според Станишев е очевидно, че решението на Атака не отговаря на техните собствени убеждения и предположи, че е упражнен политически натиск отвън - от управляващите от ГЕРБ. „Изразихме благодарност към народните представители от Атака, че заявиха своята готовност да подкрепят такъв вот на недоверие, защото сме убедени в нашите силни аргументи и в мотивите на този вот", каза още председателят на БСП. Той беше категоричен, че социалистите ще продължат своите действия с всички демократични средства.

Сергей Станишев обяви, че другата седмица предстои да се конституира Инициативният комитет за провеждане на референдум. „Убеден съм, че подписката ще получи широка подкрепа от българските граждани. Нека те се произнесат по този важен въпрос", заяви лидерът на БСП. „Когато имаме ясна кауза и аргументи, не се притесняваме да бъдем сами в парламента, но заедно с българските граждани", добави Станишев. Той изрази убеждението си, че мнозинството в този парламент -  депутатите, които подкрепиха или заеха неутрална позиция по спирането на единствения модерен индустриален проект за последните 22 години  - не представляват българското общество. „В този случай за мен е много по- важно да бъдем заедно с огромна част от българските граждани", отбеляза Станишев. Той призова депутатите от другите политически сили ясно да кажат дали приемат хората да плащат в пъти по- високи сметки за ток. „Нека поемат този кръст, ние това не го искаме за хората", категоричен беше Станишев. Той напомни, че в случая става дума за енергийна сигурност, за бъдещето на атомната енергетика, за конкурентоспособността на българската икономика. „Решението на правителството е опасно и е отстъпление от националните интереси", каза още лидерът на БСП.