БСП няма да отстъпи от зелената линия в политиката си – и в опозиция, и в управление

Апр 18, 2012 Новини БСП 0 1226

  БСП претърпя еволюция по отношение на политиката за околната среда

 

БСП претърпя еволюция по отношение на политиката за околната среда. Днес партията има ясна линия на поведение и е важно гражданите да са сигурни, че тя ще продължи при управление на социалистите. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на публичното обсъждане на Управленския проект на левицата „Нов зелен растеж: Устойчиво развитие за природата, за хората, за икономиката".Станишев напомни, че при предишното правителство българското законодателство в тази сфера беше адаптирано към европейското и беше създадена законодателна и административна рамка за зелените енергийни източници. Като опозиционна сила през последните години БСП поддържа добра координация със зелени организации и граждански структури по редица въпроси. Пример в това отношение е съпротивата срещу ГМО, шистовия газ, промените в Закона за горите.

Станишев отбеляза, че зелената линия придобива все по- голямо значение в политиките на ПЕС. По думите му основните ценности на европейските социалисти са приложими и по отношение на устойчивото развитие и опазването на околната среда. Свободата например може да бъде разглеждана през призмата на диверсификацията на енергийните източници, справедливостта - като равномерно разпределение на природните ресурси, а солидарност към бъдещите поколения трябва да покажат всички хорат, опазвайки околната среда.

Станишев остро критикува подхода на ГЕРБ, като отбеляза, че в законодателството им доминират мотиви, които обслужват определнеи компанни и създават потенциални щети за околната среда. Лидерът на БСП обърна внимание и на проблема с усвояването на европейските средства. Той изтъкна, че на петата година от членството на страната ни в ЕС по ОП Околна среда и води реалното усвояване е едва около 6%. „Това е гигантска пропусната възможност", коментира Станишев.

Специално по отношемние на атомната енергетика, Станишев беше категоричен, че този високотехнологичен отрасъл трябва да бъде запазен, след като толкова много инсдустриални възможности бяха разсипани. Лидерът на БСП отбеляза, че водеща за социалистите е темата за сигурността, включително при разработването на проекта за втора атомна централа. Станишев изтъкна, че позицията на БСП е - да има добър микс от енергийни източници, които да гарантират енергийната независимост на страната ни и опазването на околната среда. Важен въпрос разбира се е и цената на електроенергията.

„В сегашната криза не можем да се откажем от това конкурентно предимство", заяви Атанас Костадинов по отношение на бъдещето на атоманата енергетика в България. Той изтъкна, че някои европейски страни в момента се борят да има европейско финансиране на ядрени мощности. Костадинов постави въпроса за цената на отказа от АЕЦ Белене заради нечие радикално хрумване. Той предложи прокуратурата да се занимае с прекратяването на проекта, което по думите му нанася големи щети на страната ни.

Атанас Костадинов представи Управленския проект на БСП. Той открои значението на темата, като предупреди, че екологичната криза може да засенчи икономическата. Причината е, че ако населението продължи да потребява ресурсите със същия темп и безогледно, ще са необходими ресурсите на две планети за оцеляване.

Костадинов отбеляза, че БСП е за зелени магистрали и срещу сините магистрали на ГЕРБ. „Те са сини не защото водят до морето, а защото стават на вълни", коментира Костадинов. Той отбеляза, че за зелените магистрали е важно да има достъп до природна газ и биологични горива. В проекта на БСП се поставя акцент върху управлението и разпределението на водните ресурси. Костадинов отбеляза, че е налице драматична липса на воден ресурс в региона на Бисер - няма вода, язовирите са източени. „Газим вода, а ходим жадни", отбеляза Костадинов по повод на лошото управление на водния ресурс.

По отношение на българските градове, амбицията на социалистите е да върнат природното богатство от резерватите към градовете.  БСП предлага да се създаде мрежа от български зелени градове с екосертификати, като Зелен клас А да имат градовете, изпълняващи екологични стандарти. Сред темите в Управленския проект са още - зеленият растеж, зелените работни места и нисковъглеродната икономика. Атанас Костадинов обърна внимание на енергийната ефективност, контрола върху индустриалните източници и качеството на въздуха. Социалистите не забравят опазването на почвите и горите, биологичното разнообразие и превръщането на отпадъците в ресурс за зелена икономика. Атанас Костадинов отбеляза, че е важно зелената енергия за бъде достъпна за обикновените хора.

Председателят на Института за социална интеграция Катя Колева коментира, че е важно Управленският проект на БСП да улавя пулса на времето и да отразява очакванията на хората как да се развива държавата. Директорът на Фондация „Фридрих Еберт" - Бюро България Марк Майнардус коментира, че устойчивото развитие и възобновяемите източници са важни за европейските социалисти.