Калфин в "Харвард": Путин ще заложи на енергетиката в отношенията с ЕС

Преизбирането на Владимир Путин за президент поставя много въпроси пред бъдещето на Русия, заяви Ивайло Калфин в лекция в Университета „Харвард" в САЩ

Преизбирането на Владимир Путин за президент поставя много въпроси пред бъдещето на Русия, заяви Ивайло Калфин в лекция в Университета „Харвард" в САЩ. Той беше поканен от престижния Център за изследване на Русия и Евразия „Дейвис" (Davis center) да говори за отношенията между Европейския съюз и Русия. Приложена е снимка.

Според Калфин през новия си мандат президентът Путин ще се опита да промени ролята си, ще преследва по-агресивно целта си - възстановяването на позициите на Русия като водещата световна сила, ще залага в по-голяма степен на икономиката, служейки си включително с национализма, за да постигне целите си вътре и извън страната. Калфин направи паралел между възхода на национализма в Русия  и в редица държави от ЕС.

Основната трудност пред постигането на тази цел са слабата конкурентност на руската икономика, неразвития пазар и лошата инфраструктура, смята Калфин. Но Русия има и силна страна - енергийните си ресурси, и ще ги използва решително, за да увеличи политическото си влияние върху Европа и останалите световни играчи.

 

Калфин очерта многослойните отношения между Брюксел и Москва. Той припомни, че ЕС е най-важният търговски партньор на Русия, а за Европейскиясъюз Русия е втори по значимост партньор във вноса и четвърти в износа.

 

В лекцията си Калфин анализира енергийната политика и очерта основните предизвикателства пред двете страни.

 

Според него съществуващите и проектирани тръбопроводи, гарантират достатъчен капацитет за европейските нужди, но остават редица нерешени въпроси. Калфин посочи достъпа до тръбите, защитата на инвестициите, сигурността на доставките. Евродепутатът коментира и възможните енергийни алтернативи на нефта и природния газ, като се спря по-специално на добива на шистов газ и на бъдещето на ядрената енергетика в Европа.

 

 „Не препоръчвам САЩ да настояват за шистовия газ и да се обявяват против проекти като АЕЦ „Белене", защото тук прозират не принципни, а конюнктурни търговски интереси", заяви в лекцията си евродепутатът.

 

 Калфин мотивира необходимостта от единен подход по отношение на визовата политика на САЩ към европейските граждани. Той обърна внимание, че ако Русия успее да постигне един от външнополитическите си приоритети - визово споразумение със САЩ, това ще означава, че част от европейските граждани ще могат да пътуват свободно в Русия, но ще продължат да вадят визи за САЩ.

 

 Повече за това какво каза Ивайло Калфин в "Харвард", както и снимки от събитието може да намерите на: http://www.kalfin.eu/русия-и-ес-енергийното-измерение-read1777.html и на: http://www.kalfin.eu/лекция-в-харвард-gallery1776.html