БСП ще търси широка обществена подкрепа за подписката срещу отказа от АЕЦ Белене

Апр 17, 2012 Новини БСП 0 1407

  Обещанията на ГЕРБ за по- високи пенсии са предизборна демагогия   Ситуацията още не е необратима, заяви днес лидерът на БСП Сергей Станишев по повод проекта АЕЦ Белене

 

Обещанията на ГЕРБ за по- високи пенсии са предизборна демагогия

 

Ситуацията още не е необратима, заяви днес лидерът на БСП Сергей Станишев по повод проекта АЕЦ Белене. На пресконференция той обяви, че тече сериозна подготовка за предстоящия вот на недоверие в парламента. Ще се проведат консултации с различни политически сили и за създаването на инициативен комитет за подписката за референдум. „Белене не е кауза на БСП", заяви Станишев. Той обясни, че става дума за съдбата на ключов сектор и в крайна сметка - за цената на тока - теми, които засягат всички българи. По тази причина БСП ще търси широка обществена подкрепа при реализирането на подписката.

Сергей Станишев изрази недоумение от факта, че предстои КСНС да обсъжда темата за енергийната сигурност, след като вече е взето решението за АЕЦ Белене. „Мъглата е пълна", коментира лидерът на БСП и отбеляза, че заради това има риск България да се окаже губеща. Социалистите за пореден път попитаха защо не се показва докладът на консултанта HSBC и защо никой не обяснява колко ще струват идеите на ГЕРБ за АЕЦ Козлодуй. Лидерът на БСП предположи, че заради решението си, правителството ще плати за АЕЦ Белене повече отколкото предишните две правителства взети заедно.

„Държавата е блокирана, тя е в разпад", каза още Станишев по повод ситуацията в страната. Той остро критикува опасните и вредни намерения на управляващите да похарчат Сребърния фонд. Според лидера на БСП безпрецедентната реакция на БНБ говори за рисковете както за фонда, така и за общата финансова стабилност на страната. „Планира се безразборно харчене", предупреди Станишев. Той определи като предизборна демагогия обещанията на ГЕРБ да увеличат пенсиите и обясни, че реално няма да има такова. Станишев обясни, че досега пенсиите вече трябваше да са вдигнати с 20%, а не сега предизборно ГЕРБ да се опитва да подкупва пенсионерите.

Сергей Станишев изрази опасенията си, че след като правителството изяде всички ресурси, ще започне да взима от хората, които и сега не смогват да покриват дори сметките си. За да онагледи политиката на ГЕРБ, лидерът на БСП напомни, че таванът за лечение на деца в чужбина беше премахнат, но няма никакви действия за финансирането на тази дейност.

 

Пълен текст на пресконференцията >>>