Евгений Желев: Чрез електронния здравен запис поставяме пациентите на първо място

Чрез електронния здравен запис поставяме пациента в средата на полезрението на здравеопазването

Чрез електронния здравен запис поставяме пациента в средата на полезрението на здравеопазването. Това каза министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев по време на официалното представяне на резултатите по проект „Национален здравен портал и личен електронен здравен запис за 40 000 служители от държавната администрация". Чрез електронния здравен запис ще се дадат по-добри резултати при лечението на спешните състояния на пациентите. До сега 23 000 служители на държавната администрация имат личен електронен здравен запис. Целта е до края на годината те да станат 40 000. Изграждането на Националния здравен портал е част от усилията за създаване на обща европейска система в тази посока. 

Министърът на здравеопазването даде добра оценка на работата на екипа, който работи по реализирането на проекта. По думите му този проект е начало и като всяко начало то е трудно.

По- късно днес министър Желев откри модерна компютърна аксиална томография (скенер) в Рентгеновото отделение на болницата МБАЛ „Свиленград". Апаратурата е на стойност 150 000 лв., които са осигурени със средства на болницата. Д-р Желев заяви, че болницата е пример за добре структурирано, модерно обзаведено лечебно заведение. „МБАЛ-Свиленград има запазено място в Националната здравна карта", подчерта д-р Желев и посочи, че ръководството на болницата е пример за добро усвояване на средствата, отпуснати за здравеопазването в региона