Сергей Станишев: АКТА си отива като динозаврите

Апр 12, 2012 Новини БСП 0 1288

  АКТА не отговаря на съвременните изисквания и по никакъв начин не може да се приеме от модерния и постоянно развиващ се свят

 

АКТА не отговаря на съвременните изисквания и по никакъв начин не може да се приеме от модерния и постоянно развиващ се свят. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на дискусия в Европейския парламент, на която беше обсъждано търговското споразумение. Станишев направи аналогия с гибелта на динозаврите и отбеляза, че по техния пример АКТА загива - под метеоритния дъжд на променящия се свят. Според президента на ПЕС споразумението не е актуално към днешния ден и не отчита промените. „Свободите ни се развиват, затова и европейското законодателство трябва да се промени", отбеляза Станишев.

Според президента на ПЕС, АКТА не е подходящ инструмент - нито за борба с пиратството, нито за защита на интелектуалната собственост на творците. „Никой не е против правата на творците, но не и по този начин", категоричен бе Станишев. Впечатлен от коренно различните становища в дискусията, той отбеляза, че за да определи позицията си ЗА или ПРОТИВ АКТА, е изключително важно всеки един човек да си отговори на въпроса: „Що е то демокрация?". Според Станишев демокрацията означава да знаеш и да имаш избор. „Точно затова съм много разочарован от ЕК. Те бяха част от този таен начин за водене на секретни преговори по АКТА. Но когато видяха общественото недоволство, ЕК бърза да се дистанцира от скандала и го предава Европейския съд".

„Аз призовавам само за едно - да кажем Не на АКТА!", категоричен бе лидерът на ПЕС. Той приветства хората, излезли на улицата, да потърсят правата си и да протестират против споразумението. „Хората протестират срещу АКТА, защото имат опасения за нарушаване на основните им права и свободи. Тук обаче има хора, които казват- няма доказателства! Е, аз мисля, че ако не почнем да се борим срещу нещо потенциално нарушаващо свободите ни, когато то вече е факт- тогава вече ще е много късно!"- каза още лидерът на европейските социалисти.

Според Сергей Станишев голяма част от правителствата, които са  подписвали споразумението, изобщо не са го чели. „Едва след големия обществен натиск правителствата разбраха, че демокрацията произлиза от хората и гражданите трябва да бъдат чути", отбеляза Станишев. Той изтъкна, че евродепутатите и народните представители от националните парламенти са изправени пред предизвикателството- дали да ратифицират споразумението. „ЕП трябва да наpправи избор. Всички аргументи са тук- пред депутатите. Не трябва да се протака безкрайно, надявайки се постепенно общественият натиск да спадне. Те просто трябва да изберат на чия страна са", категоричен бе лидерът на ПЕС. Станишев призова ЕП да отхвърли АКТА.

Може да изтеглите видеото от тук