Сергей Станишев: Предотвратихме опасен прецедент

Апр 11, 2012 Новини БСП 0 1059

Политическата операция на управляващите претърпя пълен провал

Политическата операция на управляващите претърпя пълен провал. Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев, след като стана ясно, че Конституционният съд обявява за противоконституционно избирането на временна парламентарна комисия задейността на президентската институция за времето на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин. Сергей Станишев приветства решението на съда и напомни, че депутатите от Коалиция за България бяха инициатори на сезирането.

„Благодарение на силните ни аргументи не беше допуснат опасен прецедент", отбеляза Станишев. Той изтъкна категоричната позиция на БСП срещу опитите на управляващите да подчинят президентската институция. Лидерът на БСП припомни, че президентската институция не попада в обхвата на парламентарния контрол. „Не е работа на Народното събрание на проучва и да установява дейността и законосъобразността на президента и вицепрезидента", заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че подобни идеи на мнозинството са атака както срещу предишния президент Първанов, така и провокация спрямо Росен Плевнелиев.

Станишев определи комисията на Яне Янев като безпринципна и конюктурна. Лидерът на БСП напомни, че тя беше създадена единствено заради политическата изгода на мнозинството. „Водещ беше политическият интерес на управляващите, а не интересът на гражданите. Затова логичният изход е провалът", коментира Станишев. По думите му управляващите са се самозабравили и не се интересуват от реалните проблеми на хората.