Мирослав Найденов реже на скрап Напоителни системи

Апр 11, 2012 Новини БСП 0 1353

  Земеделският министър посяга и на чужди активи, без знанието на МРРБ - прокуратурата да се самосезира   Скандално разпореждане на земеделското министерство разкриха днес депутати от ПГКБ

 

Земеделският министър посяга и на чужди активи, без знанието на МРРБ - прокуратурата да се самосезира

 

Скандално разпореждане на земеделското министерство разкриха днес депутати от ПГКБ. Социалистите предупредиха, че се върви към ликвидиране на Напоителни системи, което неминуемо ще съсипе земеделието, защото то няма как да съществува без напояване.

Корнелия Нинова обясни, че е издадено разпореждане да бъдат бракувани, нарязани и предадени на скрап помпените станции, съоръженията и тръбите на Напоителни системи. МЗХ е спуснало норма - за цялата страна да се бракуват за скрап 15 000 тона. За всеки регион също е определена норма и който не я изпълни, ще трябва да плаща неустойка. Мая Манолова отбеляза, че скандалното в договора, който е сключен от Напоителни системи, е именно заложената неустойка - за всеки непредаден тон дружеството ще дължи 200 лв. Манолова изтъкна, че според специалисти могат да се осигурят само 5000 тона скрап и така дружеството ще бъде задължено с 2 млн.лв. Според депутата по този начин се върви към ликвидация на Напоителни системи. „Това е безобразие, а всеки, който се противопостави, бива уволнен", заяви Манолова. Тя даде пример с  шефа на дружеството за Югозападна България Санде Костадинов, на чието място е назначена поредната „калинка". „Няма човек - няма проблем. Това е принципът, по който се работи", коментира Мая Манолова.

Корнелия Нинова беше категорична, че твърдението на министъра, че става дума за ненужни съоръжения, е лъжа. Тя даде пример с две работещи помпени станции в Логодаж, които напояват 40 000 декара земеделски земи. Пенко Атанасов добави, че в Бургаско също има голям тръбопровод в отлично състояние, от който вече са изкопани 7 км., въпреки че няма  нито проект как се прави това, нито разрешение и се влиза в чужди имоти. Атанасов призова хората да се опълчат навсякъде по общините, където се разравят тръбопроводите. Димчо Михалевски изтъкна, че фирма на Радко Петров Ганчев от село Калипетрово е нарязала помпена станция „Малък Преславец", размахвайки заповед на министър Найденов, която спря действията на полицията, на гранична полиция, на прокуратурата в Силистра. Депутатът каза още, че се посяга дори на активи, които не са на Напоителни системи. Михалевски даде пример с магистралния водопровод Силистра-Добрич, който може да осигури водоснабдяването на региона, ако се случи нещо с подземните водни източници - например при разрешаването на шистовия газ. Депутатът от левицата обясни, че земеделският министър и Ганчев, без знанието на МРРБ, където се води актива, вече са нарязали 20 км от водопровода. Михалевски призова прокуратурата да се самосезира по случая.

Социалистите отново настояха за оставката на министър Мирослав Найденов и с недоумение попитаха какво още трябва да се случи, за да си отиде той. „То не бяха калинки, земеделски бунтове, неизплатени държавни помощи на земеделците, далаверите с горите", припомни Корнелия Нинова. „До кога Бойко Борисов ще търпи Мирослав Найденов да разграбва активите на държавата и труда на поколения. Ако това мълчание продължи, основният виновник е премиерът", категоричен беше Димчо Михалевски.