Сергей Станишев: ГЕРБ, СК и ДПС да кажат ясно дали са съгласни хората да плащат по- скъп ток

Апр 10, 2012 Новини БСП 0 1304

  Сергей Станишев с най- много номинации за председател на партията до момента   Убедени сме в правотата си и не се притесняваме да бъдем малцинство в парламента

 

Сергей Станишев с най- много номинации за председател на партията до момента

 

Убедени сме в правотата си и не се притесняваме да бъдем малцинство в парламента. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев изрази категоричната позиция на социалистите за вот на недоверие заради отказа от АЕЦ Белене и за стартирането на общонационална подписка за провеждане на референдум. Според Станишев мнозинството в парламента не изразява общественото мнение по темата за АЕЦ Белене. Той изтъкна, че отказът от проекта ще има крайно негативни последици за икономиката и за българите. Лидерът на БСП отбеляза, че решението на правителството обслужва икономически интереси на други производители на електроенергия и гарантира пазар за много по- скъпа енергия. Станишев призова управляващите да кажат каква ще е цената на тока при спирането на AEЦ Белене, като прогнозира, че тя ще бъде непосилна за хората. Лидерът на БСП обяви, че чрез инициативен комитет ще бъде стартирана подписка. „Става дума за национална кауза. Имаме намерение да предизвикаме референдум", заяви Станишев. Той призова ГЕРБ, СК и ДПС да кажат ясно дали са съгласни хората да плащат по- скъп ток.

По повод тежката ситуация на работещите в Горубсо-Мадан и в ОЦК Кърджали, Станишев коментира, че зад „подвизите" на Бойко Борисов се крие бездействието на държавата. Лидерът на БСП припомни за признанията на министър Тотю Младенов, че над 500 предприятия бавят заплати. Според Станишев, ако Борисов е последователен и почтен, трябва да отиде и да помогне на хората във всички тези предприятия. Лидерът на БСП настоя Борисов да отговори и кога държавата ще изплати задълженията към бизнеса, защото това също е причина за бавенето на заплати и за съкращенията. „В момента държавата и общините дължат на фирмите около 450 млн.лв.", отбеляза Станишев. Депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова обърна внимание и на източването на държавните фирми. Според нея правителството умишлено ги фалира, за да ги продаде евтино. Причината е, че панически се търсят пари в бюджета. „Няма пари в бюджета, защото сринаха икономиката и защото покровителстват контрабандисти, които крадат 3,5 млрд.лв.", отбеляза Нинова. По думите й държавните фирми са натрупали дългове от 7,2 млрд.лв., а ГЕРБ готвят нов списък за продажба на предприятия  - без да мислят за съдбата на предприятията и на работещите в тях.

Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков обърна внимание на решението на Конституционния съд за туристическия данък и отбеляза, че случаят е показателен за законодателството, което ГЕРБ приемат в разрез с Конституцията. Миков опресни паметта на Бойко Борсов, като подчерта, че Конституционният съд се е произнесъл категорично и по Закона за амнистията. „Очевидно премиерът разчита на къса памет", коментира депутатът.

„Социалистите искат консолидирана, спокойна, уверена БСП, която има визия за България и ясна политическа линия", каза Сергей Станишев за предстоящия Конгрес на партията.

По отношение на отчетно изборната кампания стана ясно, че до момента най- много номинации за председател на НС на БСП има Сергей  Станишев - те са три към едно в сравнение с останалите кандидати. Лидерът на БСП заяви, че върви процесът на промяна и обновление. Вече са проведени 58 общински конференции. Има 25 нови председатели на Общински партийни съвети, а обновлението сред избраните делегати на Конгреса е 40%. „Действаме принципно на основата на Устава на партията, така че да се спазват правилата и да не може никоя конференция да бъде уставно укорима", заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че ОПКК и ИБ на партията са длъжни да се отзовават на сериозни сигнали, така че да се гарантира редовност на конференциите.

Членовете на ИБ на НС на БСП Димитър Горов и Михаил Миков коментираха случаите в Добрич и Монтана. По отношение на Добрич, Горов отбеляза, че Владимир Калчев вече два пъти не се отзовава на поканата на ИБ да докладва за хода на кампанията. Същевременно е установено, че са проведени фалшиви събрания в общинската организация. По тази причина конференцията се отлага с месец, за да се подготви и да се проведе легитимно. В Монтана Михаил Миков отбеляза, че има жалба от над 120 социалисти. Сигналите там са за непроведени събрания и мъртви души в организацията. Проблем има и с клубовете по интереси, които са много, но с малък състав, заради което не може да се спази изискването на Устава за представителност. „Смятам за дълбоко некоректни обясненията на някои местни лидери, свързващи този процес с кандидатурите за председател на НС на БСП", коментира Миков. Според него опитите за превръщане на някои в политически жертви не кореспондира с фактите. Миков беше категоричен, че създадената каша трябва да се изчисти в рамките на отчетно-изборната кампания. „Подкрепете който искате, но нека да има ред. На никой председател на НС на БСП не му трябват измислени мъртви души", добави Миков. Той призова Георги Първанов ясно да се разграничи от подобни случаи. „Не мога да допусна, че той ще разчита на такава подкрепа. Би било много грозно", каза още Миков.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>