Михаил Миков: Училищата са под специалното внимание на МВР

Училищата са под специалното внимание на МВР

Училищата са под специалното внимание на МВР. Това каза министърът на вътрешните работи Михаил Миков по време на откриването на Центъра за видеонаблюдения на столичните учебни и социални заведения. Миков отбеляза, че проектът е важен за засилване на сигурността около училищата.

Министърът подкрепи идеята записите от камерите за видеонаблюдение в училищата да могат да бъдат използвани като доказателство. Миков каза, че вероятно такава законодателна инициатива ще бъде инициирана след разговори с главния прокурор, комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание и др.

По думите на министъра, един такъв център отговаря на всички условия за защита на информацията, а събраният видеоматериал би могъл да бъде доказателство за доказване за извършено престъпление и ще даде повече възможности на досъдебното производство. Според вътрешния министър самото наличие на такава система ще стресне тези, които вършат престъпления и ще спадне криминогенната обстановка около училищата. За пример Миков посочи, че функционирането на видеосистемата в центъра на София е довела до спад на посегателствата. В перспектива министърът посочи, че може да се обмисли по-директна връзка с полицията, за да бъде по-бърза реакцията при установяване на престъпленията.