Катя Николова беше преизбрана за председател на Обединението на жените-социалистки в БСП

Апр 07, 2012 Новини БСП 0 1601

  Катя Николова: Да работим така, че да дадем надежда и нова перспектива на хората     С пълно мнозинство Катя Николова беше преизбрана за председател на Националния съвет на Обединението на жените-социалистки в БСП

 

Катя Николова: Да работим така, че да дадем надежда и нова перспектива на хората

 

 

С пълно мнозинство Катя Николова беше преизбрана за председател на Националния съвет на Обединението на жените-социалистки в БСП. След гласуването тя благодари за доверието и подкрепата, както и за работата на жените-социалистки по време на отчетния период. Катя Николова увери, че ще продължи работата за издигането на авторитета на Обединението. „Ще допринасяме за единството и консолидацията на БСП", каза още председателят на жените-социалистки.

На Четвъртата национална конференция на Обединението Катя Николова заяви амбицията на жените-социалистки да работят активно, за да може все повече българи да припознават БСП като можещата и грижещата се за хората партия. Николова отбеляза възходящото развитие на БСП и необходимостта партията да открои своите алтернативни политики. Тя изтъкна, че една от целите на Обединението е да приобщи към идеите на БСП все по-вече жени. „Да работим така, че да дадем надежда и нова перспектива на хората", добави Николова. Тя изрази тревогата си от отчаянието, което завладява все повече хора - на фона на арогантността на управляващите. Николова обобщи управлението на ГЕРБ с думите „пропуснати ползи и нанесени щети".

Катя Николова представи отчета за дейността на Обединението за периода 2008г.-2012г. Тя изтъкна поредицата от инициативи на жените-социалистки в подкрепа на майките с деца, на младите семейства и на жените в неравностойно положение. Обединението работи активно в помощ на домовете за деца и за стимулиране на отговорното родителство. Жените-социалистки се заминават с проблемите на жените в условията на криза и антидискриминационната политика. Обявиха се срещу закриването на болнични заведения в България и се включиха в кампанията- Европа и България през очите на жените. Обединението успя да затвърди позициите си на европейско ниво, а в България вече има над 250 общински клуба. Катя Николова изтъкна взаимодействието с гражданското общество в работата по конкретни инициативи на местно ниво. Тя отбеляза, че има подобрение по отношение на паритета между жени и мъже в БСП, но има още какво да се желае. Николова предложи да се изготви Управленски проект по отношение на присъствието и ролята на жените в обществено-икономическия живот на страната и този проект да стане част от платформата на БСП за изборите. Николова изрази специална благодарност за всеотдайната работа на членовете на Обединението.

Евродепутатът Илияна Йотова изтъкна борбата на европейско ниво за директивата за майчинство. Тя изрази съжаление, че в момента страната ни е на последно място по реално усвояване на еврофондовете и определи като тежък политически гаф неуспеха на ГЕРБ с Шенген. „Бабаитлъкът на Борисов не вирее в Европа", отбеляза Йотова. „Време е да бъдем по- единни и консолидирани и да покажем, че може да имаме друга България", добави евродепутатът. „Никакъв страх, повече самочувствие", призова депутатът от ПГКБ Емилия Масларова. Тя остро критикува „измисления" Закон за закрила на детето, който предлагат управляващите.

Председателят на Областния съвет на БСП във Велико Търново Марияна Бояджиева изтъкна, че лидерът на БСП Сергей Станишев е един от защитниците на паритета в партията. Тя отбеляза още че БСП се е изправила на крака и приветства близостта на председателя на БСП до общинските партийни организации. „Повече от всякога ни трябва другарство и единодействие", категорична беше Бояджиева. Според нея би било политическо късогледство ако не се оцени значението на поста на Станишев като президент на ПЕС.

Като специален гост на конференцията лидерът на БСП Сергей Станишев отбеляза, че жените винаги са били важна опора за стабилността на партията и вдъхновител по пътя на победите и успехите. По повод ситуацията в страната Станишев заяви, че няма как мислещите за бъдещето хора да не се питат „Де е България" и да не намират много тежки отговори. Според лидера на БСП България е в тежка ситуация - не само заради кризата, но и заради провалите на ГЕРБ. Те ще оставят в наследство разбити институции, смазана икономика, опоскан бюджет, отчаяние, разсипана държавност. Станишев предупреди, че е под заплаха правото да се гласува свободно. „Трябва да върнем държавата на хората, да им върнем правото да избират свободно", заяви лидерът на социалистите. По думите му ако се допуснат още 4 години управление на ГЕРБ, нещата ще станат необратими и кризата ще стане перманентна. Станишев отбеляза, че предизвикателството пред БСП и ПЕС е да покаже политика с хоризонт и да предложи различен изход от кризата. „Необходим е обрат в Европа и в България. Трябва да дадем перспектива на европейския и на българския социален модел", каза още Станишев. Той призова жените-социалистки да се включат активно в подписката за АЕЦ Белене.